14 februari 2008

Ongelukken op de Waal

 Vannacht omstreeks 01.40 uur kregen brandweer en politie een melding, dat er een scheepvaartongeval was op de Waal bij Ooij.  Omdat er op dat ogenblik dichte mist was in de polder was het voor de brandweer en de politie even zoeken, waar precies kilometerraai 878 was. Maar uiteindelijk bleek het te zijn op het gedeelte tussen de Bisonbaai en de radarpost van Rijkswaterstaat. Zowel de hulp van de blusboot uit Nijmegen als de hulp van de boot van de brandweer Millingen aan de Rijn werd ingeroepen. De blusboot constateerde dat er geen persoonlijke ongelukken waren gebeurd en dat de aanvaring in dichte mist had plaats gevonden tussen de coaster Hestia, geladen met stenen en een lege tanker. De Hestia had schade op 2 1/2 meter boven de waterlijn. Intussen was de boot van Millingen, in dichte mist onderweg naar de plek van de aanvaring, maar op de Waal in Millingen moesten ze met de boot uitwijken voor een tegenligger, waarbij de boot een krib raakte en drie van de zes bemanningsleden over boord sloegen.dscf9153brweermadr Twee van de drie konden direct op eigen kracht op de krib klimmen. De derde moest door zijn collega"s geholpen worden. Ze zijn met lichte onderkoelingsverschijnselen door de ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen overgebracht. Eén van hen bleek drie ribben gebroken te hebben. Ook de boot heeft schade op gelopen. zie de foto's

 

 Op de foto houden de brandweermensen uit Ubbergen en Millingen hun onfortuinlijke collega's uit de wind, terwijl de ambulance zojuist gearriveerd is.

MILLINGEN/BEMMEL – Drie brandweermannen uit Millingen zijn afgelopen nacht overboord geslagen toen ze met hun boot op weg waren naar een aanvaring op de Waal bij Bemmel.

Er waren een zeeschip met stenen en een lege tanker frontaal op elkaar gebotst. Achteraf bleek er bij de aanvaring alleen maar materiële schade.

Bij het incident met de brandweermannen was het spannender. De schipper van de brandweerboot moest uitwijken voor een duwbak en botste tegen een krib. Door de abrupte klap kwamen drie van de zes inzittenden in het water terecht.
Eén van de drie brak bij zijn val drie ribben en moest door een collega, die ook in het water was beland, gered worden. Beide mannen wisten de krib te bereiken. De derde man lag langer in het water, omdat hij moest wachten tot de schipper de afgeslagen motor van de brandweerboot weer aan de praat had gekregen.
„De inzittenden wisten al die tijd waar hij was", vertelt brandweer­commandant Frank de Kruijff. „ De man bleef roepen om hen op de hoogte te houden. Ook de derde man kon gered worden."
Alledrie werden ter observatie naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen hadden onderkoelingsverschijnselen. Uiteindelijk mochten zij allemaal na anderhalf uur weer naar huis.
De Kruijff: „ Om zes uur ' s morgens was iedereen weer thuis. En ik heb begrepen dat twee van de drie ook weer aan het werk zijn gegaan."
De frontale aanvaring bij de Bison­baai gebeurde rond twee uur. Daar hing op dat moment een mist met zicht dat varieerde van twee- tot zeshonderd meter.   (Bron: De Gelderlander)

 Onderzoek ongeval brandweerboot (Bron: De Gelderlander)

20 feb 2008, 16:33 – MILLINGEN – Burgemeester Vermeulen laat officieel onderzoek verrichten naar het ongeval met de brandweerboot van Millingen, vorige week.De boot botste, op weg naar een aanvaring, tegen een krib en drie brandweermannen sloegen overboord. De burgemeester wil onder meer weten of het ongeval te voorkomen was geweest.