5 februari 2008

34e Rozenmaondag in Beek

dscf6373rozenma   Maar liefst 70 Carnavalswagens en 20 loopgroepen hadden zich ingeschreven voor de 34e editie van de Beekse Rozenmaondag. Een deel daarvan moest echter later aanschuiven, omdat ze in de file stonden op de Nieuwe Rijksweg in Beek-Ubbergen, omdat daar een ongeval was gebeurd. Maar iteindelijk kwam het met de optocht toch nog allemaal goed en trok de bonte stoet van wagens, lopers en wat diens meer zij, door de Beekse straten. zie de foto's 

Bron:De Gelderlander

BEEK – Aan de voet van de Beekse stuwwal trekt vandaag de grootste regionale carnavalsoptocht van Nederland als een feestslinger door de straten van het heuveldorp. Voor de 34e editie van de Rozenmaondagoptocht zijn dit keer 70 praalwagens aangemeld en 20 loopgroepen en andere attracties. Daarmee vestigt Beek een deelnemersrecord.
De mooiste wagens en groepen uit de wijde omgeving van Nijmegen zijn vanmiddag vanaf 14.00 uur te bewonderen op de Rijksstraatweg. De Rozenmaondag lokt ieder jaar weer vele duizenden bezoekers. De organisatie ziet ook dit jaar weer uiterst streng toe op de veiligheid van publiek en deelnemers. Jongeren die zich te buiten gaan aan drankmisbruik worden uit de optocht gehaald.
Uitgebreide veiligheidsmaatregelen tijdens grootste regionale optocht van Nederland. Organisatoren zien streng toe op drankmisbruik.

De Gelderlander 050208

Een kijkje in de keuken van de Rozenmaondag optocht in Beek.

door Geert Willems

BEEK – Frits Coopmann, Harrie Mey en de andere leden van de stichting Rozenmaondag hebben er al een klein halfjaar werk op zitten als de eerste toeschouwers zich maandag langs het parcours van de optocht verzamelen. De dranghekken en andere wegafzettingen staan op de plaats. Er is een verkeersheuvel verlaagd, zodat praalwagens de bocht kunnen maken. Het dorp is klaar voor de optocht.
Traditiegetrouw verzamelen de juryleden van Rozenmaondag zich op het adres Rijksstraatweg 128a, juist op het moment dat de eerste praalwagens arriveren. Hier woont Maria Souverein-Schröder, die al 22 jaar de juryleden op haar bordes ontvangt. „Ik maak ieder jaar Twentse erwtensoep voor ze. En bitterballen", aldus Maria.
Frits en Harrie controleren of de jury goed geïnstrueerd is. Ze gaan dan snel weer op weg naar het gemeentehuis, omdat er berichten binnendruppelen over een groot ongeluk op de route naar de Beekse optocht. „Er zit een tiental wagens uit Lent en Oosterhout klem in de file", krijgen ze te horen. „ De weg is afgezet en de politie verwacht dat die pas over een half uur weer open zal zijn."
„Dan kunnen ze net op tijd van achteren aansluiten", rekent Harrie snel uit. Er zijn inmiddels ook omleidingsroutes voor de wagens die uit andere richtingen komen.
Er hebben zich dit jaar meer wagens dan ooit ingeschreven. „We hadden er nog meer kunnen hebben", lacht Harrie. „Maar tegen die mensen uit het Limburgse Stein die zich inschreven, hebben we toch maar gezegd dat wij niet Beek in Zuid-Limburg zijn."
Bij de opstelplaats voeren de organisatoren een globale controle uit. „ Dat moeten jullie straks in de optocht niet doen", krijgt een groepje jongeren op een wagen te horen. Zij hebben zich opzichtig gestort op een kratje bier. Ook streng is Beek op het strooien van snoep, gevaarlijk voor graaiende kinderen die niet meer op de grote wielen van de tractoren letten. „ De groepen moeten er dan zelf voor zorgen dat mensen in oranje hesjes rond de wagen lopen", zegt Frits. Even later springt Frits op de fiets om de carnavalisten in de file gerust te stellen. Harrie nestelt zich vooraan de stoet, om de optocht de weg te wijzen.