27 november 2007

Boom van het jaar 2008 voor Ubbergen

 Op dinsdag 27 november hebben burgemeester Paul Wilbers van de gemeente Ubbergen en Jos Mouwen, voorzitter van de cultuurgroen Laan-, Bos- en Parkbomen van de Nederlandse Bond van Boomkwekers de Boom van het Jaar 2008, de [[vleugelnoot]] ([[Pterocarya fraxinifolia]]), geplant in de Kievitstraat in Beek. De boom werd aangeboden namens de Nederlandse boomkwekerijsector omdat Beek-Ubbergen in 2007 winnaar is geworden van de nationale groencompetitie Entente Florale Nederland. Afgelopen jaar namen er tien steden en dorpen deel aan deze competitie. In de categorie "dorpen en kleine steden" (plaatsen met minder dan 15.000 inwoners) liet Beek-Ubbergen de gemeenten Buren, Helvoirt (gemeente Haaren), Oudewater en Ulvenhout (gemeente Breda) achter zich en eiste het Goud op. zie de foto's  dscf8059boom


 

Boom van het jaar 2008

Pterocarya fraxinifolia is een karakteristieke boom die opvalt wanneer hij zich na de bloei tooit met hangende geelgroene, soms tot 45 cm lange vruchten (vleugelnoten) die gedurende de winter aan de boom blijven hangen. Het grote oneven geveerde blad vertoont overeenkomsten met dat van de es. Pterocarya vertakt zich meestal laag en vormt een dichte kroon met zware hoofdtakken en heeft daardoor een ruime standplaats nodig. Door de lage vertakking en breed uitgroeiende zijtakken worden oude exemplaren soms breder dan hoog. Oude stammen zijn donkergrijs en diep netvormig gegroefd. De boom heeft een breed uitgroeiend wortelstelsel. Pterocarya heeft de voorkeur voor een vochtige grond, maar bij een gezond wortelgestel groeit hij ook op drogere plaatsen. De boom is bestand tegen langdurige wateroverlast, stadklimaat, hitte en wind.

Entente Florale internationaal

De winnaars van de nationale groencompetitie doen het daarop volgende jaar mee aan de Internationale Entente Florale. Hieraan wordt deelgenomen door twaalf Europese landen.

De gemeente Ubbergen is al druk bezig met de voorbereidingen. In het voorjaar wordt de exacte datum duidelijk van het bezoek van de internationale jury aan Beek-Ubbergen en Uden (groenste stad 2007). In september 2008 wordt de uitslag bekend gemaakt.