15 oktober 2007

Tentoonstelling over landmijnen

 Het actiefonds Mijnen Ruimen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseren een tentoonstelling onder de titel: Helden en Heldinnen, over landmijnen en lef, 1940-2040. Deze wordt in het bevrijdingsmuseum gehouden van 18 oktober 2007 tm 6 april 2008. A.s. woensdag zal de officiële opening plaats vinden. Voorafgaand hieraan werd in Reek, op het kazerneterrein van de mijnenschool een Jeep van de landmacht opgeblazen, welke met zijn rechter voorwiel op een landmijn met 2 kg springstof was gereden. Het resultaat was al verschrikkelijk, terwijl er veelal landmijnen met 9 kg springstof worden gebruikt. Deze Jeep zal deel uit gaan maken van de tentoonstelling. dscf6545jeep0 

 

 

 dscf6532jeep  Mijn Helden en Heldinnen'

18 oktober ‘07- 31 maart ‘08

In tijden van oorlog worden mijnen geplaatst die vaak nog lang nadat de vrede getekend is een gevaar voor de bevolking blijven. Nog regelmatig worden mijnen uit de Tweede Wereldoorlog tot explosie gebracht door een professioneel team ontmantelaars. De helden en heldinnen die mijnen van recente oorlogen in de hele wereld onschadelijk maken staan centraal in deze expositie.