13 oktober 2007

Landelijke politiedag in Wijchen

 Vandaag was het landelijke politiedag en de regiopolitie Gelderland-Zuid deed hier aan mee bij de politiebureaus in Tiel en Wijchen. Diverse afdelingen van de politie en de Koninklijke Marechaussee showden hun materieel, er was een optreden van de Politiekapel van Gelderland-Zuid en er waren diverse demonstraties. Het motto van deze politiedag was dit jaar: "Beleef het mee" en stond speciaal in het teken van jongeren die bij de politie wilden. In Wijchen zijn een aantal foto's gemaakt,  zie de foto's

 

 dscf7075poldag

Elke vrijdag vaste prik: Knokken

Jongeren in discussie met de politie tijdens open dag Gelderland-Zuid 

door Jacqueline de Bekker (De Gelderlander)

WIJCHEN – Roos (16) knippert niet eens met haar ogen. Zo'n beetje el­ke vrijdag, zegt ze, gaan jongeren op haar MaasWaalCollege in Wijchen met elkaar op de vuist. Dat is vooraf zo afgesproken. De hele school weet het. Maar nooit ziet ze politie.
Is dat suffig van de politie?, wil po­litievrouw Stephanie weten. „ Of moeten we vaker op MSN gaat zit­ten om jullie in de gaten te hou­den?"
De 19-jarige Nadine griezelt alleen al bij het idee. „Dan zou ik me veel te veel bespioneerd voelen."
Maar waarom waarschuwt dan nie­mand de politie, vraagt de Wijchense jongerencoördinator én politie-agent Rob van der Heijden zich hardop af. „ Jullie staan er alle­maal met je neus bovenop."
Dat durft niemand, denkt Nadine. Zelf lijkt ze er ook niet over te pie­keren. „Ben ik de volgende die de klappen vangt." En laten we wel wezen: de vechtpartij is volgens Nadine ook niet de schuld van de politie. „De jongeren zelf zouden beter moeten weten."
Verstandig, zie je iedereen aan ta­fel denken. Politie en jongeren zijn zaterdagochtend aangeschoven voor een werkontbijt tijdens de open dag van de politie Gelder­land- Zuid. Het gaat over het vak van de politie én het imago van het korps. Een imago, zo meent de 17- jarige Christian, dat de politie zelf moet oppoetsen. „Leg de men­sen uit waar je voor staat."
Misschien gaat hij zelf wel bij de politie. Hoe zou hij dan bijvoor­beeld het probleem van de hang­jongeren oplossen? „ Op ze afstap­pen en met hen praten." Zo kan, meent Nadine, de politie ook het probleem van de knokkende jonge­ren tackelen. „Maar dan wel onder vier ogen praten, want in een groep gaan ze toch weer stoer doen. De meesten zijn meelo­pers."