16 september 2007

Landschapsveiling in Ubbergen

Landschapsveiling Ooijpolder
Zaterdagmiddag zijn diverse groenstroken van de Ooijpolder onder de hamer gegaan tijdens de eerste landschapsveiling ter wereld. De happening vond plaats onder een stralend blauwe lucht, midden in het landschap. De organisatie was in handen van stichting ARK, Via Natura en Triple E. Belangstellenden konden tijdens de veiling bieden op landschapselementen zoals een stuk weiland, een brug, een haag of een oever. De bieders dragen met z’n allen bij aan het realiseren van een groene corridor tussen stuwwal en uiterwaarden. Met het opgehaalde bedrag kan een netwerk van groenstroken van vele kilometers lengte en 10-25 meter breedte voor de komende tien jaar worden ingericht als natuurstrook en worden onderhouden. Veilingmeester was burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen.
dscf7654 dscf7679

‘Dames en heren, toekomst te koop’

door Bob van Huët ( zie: De Gelderlander)

 

Landschapsveiling Ooijpolder
Zaterdagmiddag zijn diverse groenstroken van de Ooijpolder onder de hamer gegaan tijdens de eerste landschapsveiling ter wereld. De happening vond plaats onder een stralend blauwe lucht, midden in het landschap. De organisatie was in handen van stichting ARK, Via Natura en Triple E. Belangstellenden konden tijdens de veiling bieden op landschapselementen zoals een stuk weiland, een brug, een haag of een oever. De bieders dragen met z’n allen bij aan het realiseren van een groene corridor tussen stuwwal en uiterwaarden. Met het opgehaalde bedrag kan een netwerk van groenstroken van vele kilometers lengte en 10-25 meter breedte voor de komende tien jaar worden ingericht als natuurstrook en worden onderhouden. Veilingmeester was burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen.

De middag werd gekenmerkt door een geweldige atmosfeer, een fantastische veilingmeester, 250 opgewonden bezoekers en veel aandacht van lokale en landelijke pers.
De veiling heeft 110.000 euro opgebracht; dat is 85% van het totaal benodigde bedrag van 130.000 euro.
Naast bedrijven hebben ook particulieren actief meegeboden en landschapselementen in de wacht gesleept. Soms als individu, maar soms ook onder de vlag van “vrienden van de patrijzenrand” of “vrienden van de Geelgors” of “vrienden van het landschapskunstwerk”. Op deze wijze zijn dankzij bemiddeling van de veilingmeester heel wat vriendschappen gesloten. De meeste particulieren hebben meegedaan voor bedragen van 500 tot 1500 euro. Daarnaast bleek ook nog 2600 euro te zitten in de pot “bomen, struiken en meters haag”. Voor aankopen vanaf 16 euro kon men hier een bijdrage aan leveren.
De grote bedragen kwamen vooral van bedrijven. Directeur Van Gorkum van de Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) kwam hoogstpersoonlijk 25.000 bieden voor perceel ’t Meertje. Bracamonte Seafood had van te voren al ingetekend op het wandelpad de Onthaasting, ruim boven het benodigde bedrag van 20.000 euro. Dit element is gekocht als verjaardagsgeschenk voor de terugtredende eigenaar de heer Hoogwegt. Dirkzwager notarissen, bood op de wandelbrug en enkele kleinere elementen. Ook de Ubbergse notaris Mostart, de aanemers Jansen en van Gisteren, Rabo-bank Rijk van Nijmegen en delfstofwinner Dekker van de Kamp hebben een flink aantal landschapselementen mogelijk gemaakt.
Stichting Monument en Landschap, locale deskundige organisatie op terrein van cultuurhistorie bood mee, evenals de Gelderse Milieufederatie. Maar de directeur van de Havo Notre Dame mocht het warmste applaus in ontvangst nemen toen zij zich met een beperkte beurs in de strijd wierp voor een haag en tegelijk aanbood om die samen met de leerlingen te willen helpen onderhouden.
Tussen de landschapselementen door zijn kunstwerken geveild van Ingrid Claessen en Jeroen Helmer. Hiervan zijn in totaal bijna 20 stuks verkocht.

Johan Bekhuis