19 augustus 2007

Sail vaart langs Millingen

 dscf0606  Zondag was het een drukte van belang op de dijk bij Millingen aan de Rijn. Ter gelegenheid van het 300 jarig bestaan van het Pannerdens Kanaal was een grote show van ongeveer 100 oude schepen georganiseerd, die allemaal aan de vele toeschouwers op de dijken van de Rijn voorbij trokken. Ook vanuit de lucht kon de show bekeken worden. Men kon per helicopter een vlucht maken boven het gebied, terwijl op de grond de zonnetrein van de Stichting van Steen en Natuur rondreed. zie de foto's

Sail rekent zondag op tienduizenden bezoekers
Ruim 80 historische schepen op 300-jarig Pannerdensch Kanaal.


door Marchel Chevalking  (Bron: De Gelderlander)
MILLINGEN/ARNHEM –
Rijkswaterstaat rekent zondag op 15.000 tot 50.000 bezoekers tijdens Sail op het Pannerdensch Kanaal tussen Arnhem en Millingen/ Tolkamer. Bij de jachthaven in Loo en aan het Looveer bij Huissen worden gratis toegankelijke tribunes gezet.
Op in totaal elf locaties aan weerszijden van het kanaal zijn kijklocaties. Daarbij worden parkeerplaatsen ingericht, maar Rijkswaterstaat adviseert bezoekers zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen.
Met behulp van verkeersregelaars wordt het autoverkeer in goede banen geleid, onder meer om het dorp Loo heen waar op dat moment de kermis en de jaarlijkse processie plaatsvinden.
Volgens Jan Visser van Rijkswaterstaat is er sprake van een ‘uniek, historisch evenement dat in deze regio nog nooit is vertoond en dat ook niet herhaald zal worden'.
„Er hebben zich op dit moment 88 historische binnenvaartuigen ingeschreven", aldus Visser. „Inschrijvingen komen nog steeds binnen. Het maximum ligt op honderd."
Sail wordt georganiseerd ter gelegenheid van het driehonderdjarig bestaan van het Pannerdensch Kanaal. De historische vloot vaart van tien tot vier uur heen en weer tussen Arnhem en Tolkamer. 30 schepen vertrekken vanaf Tolkamer, 55 vanaf Arnhem.
Visser: „Er zitten prachtige exemplaren bij. Een Groninger zeiltjalk uit 1897, om maar eens wat te noemen. Een Zeeuwse klipper uit 1902 en ook de Christaan Brunings, het stoomschip van Rijkswaterstaat en ooit gebruikt als directievaartuig tijdens de Deltawerken, vaart mee." Op zaterdag meren de boten af aan de Rijnkade en de Nieuwe Kade in Arnhem en de Europakade en de voormalige douanehaven van Tolkamer.
In gratis verkrijgbare programmaboekjes bij de tribunes, op de kijklocaties en in de gemeentehuizen van gemeenten langs het kanaal, staan de deelnemers afgebeeld. Op een klein aantal boten kan meegevaren worden. De manifestatie Sail op het Pannerdensch Kanaal moet het hoogtepunt worden van een half jaar festiviteiten ter gelegenheid van het jubileum. Het feestprogramma begon half mei en loopt door tot in november.
Rijkswaterstaat wil met het programma ook nadrukkelijk de burgerij erbij betrekken, en duidelijk maken welke belangrijke rol de doorsteek van deWaal naar de Neder- Rijn in het Nederlandse rivierengebied eigenlijk speelt.
Het Pannerdensch Kanaal is 6 kilometer lang en ongeveer 135 meter breed. De afstand tussen de kribben bedraagt ongeveer 100 meter. Gemiddeld stroomt er zo'n 715 kubieke meter water per seconde doorheen.
De waterverbinding vindt zijn oorsprong in de wens in 1702 om een Franse inval te voorkomen. Vijf jaar later werd dat verdedigingswerk een kanaal.
Aanmelden voor Sail kan via http://www.pannerdenschkanaal.nl/ Zondag 19 augustus tussen tien en vier uur varen 88 historische binnenvaartuigen tussen Arnhem en Tolkamer. Er staan tribunes bij Loo en Huissen.