Al jaren staat het Salmhuisje op het terrein van de Forellenhof in de Elzen te Beek. Krakers hadden er al gebruik van gemaakt en het huisje is dringend aan een verfbeurt toe. Omdat de huidige plaats niet meer voldoet zal het huisje, dat ooit als particulier tramhuisje heeft gediend bij een familie uit huize Stollenberg in Berg en Dal, binnenkort, in ieder geval voor 8 september a.s. moeten verhuizen naar haar nieuwe lokatie op het terrein van Kalorama te Beek. |
Spannende verhuizing Salmhuisje
Maandag, 6 augustus 2007 (Bron: De Gelderlander)
BEEK – De verhuizing van het historische Salmhuisje naar het terrein van Kalorama in Beek wordt een spectaculaire operatie.
Een grote kraan zal het monumentje in z'n geheel van de huidige plaats bij de (gekraakte) Forellenhof liften en op een dieplader vervoeren over een afstand van ongeveer tweehonderd meter. Het eerste deel van het traject is erg smal en al na dertig meter doemt de scherpe bocht met de Nieuwe Holleweg op. Het hutje moet daar weer van de dieplader getakeld worden om de bocht te kunnen maken. Ook de bocht daarna, naar het Kaloramaterrein, is weer erg scherp.
Het monumentale hutje is het vroegere privé-tramhuis van de Villa Stollenberg in Berg en Dal. Later deed het hutje ook nog dienst als kiosk bij Bad Beek. Op de huidige locatie lijdt het een kwijnend bestaan, maar bij Kalorama komt het op een opvallende plaats te staan.
Het kraanverhuurbedrijf Jenniskens uit Beugen bekijkt deze week of het hutje inderdaad in één keer vervoerd kan worden of dat misschien de voorballustrade er eerst afgehaald moet worden. Dan wordt een definitieve datum voor de operatie geprikt. De verhuizing moet in ieder geval voor 8 september uitgevoerd zijn, want dan is de officiële inwijding.
Het fundament voor het huisje ligt al klaar
Op de nieuwe locatie is het fundament voor het Salmhuisje inmiddels gestort. Uit een inspectie van het monumentale hutje blijkt ook dat het er best goed uit ziet. Wel krijgt het op de nieuwe plek een frisse lik verf.
Ook moet er nog een oplossing worden gevonden voor de regenwaterafvoer. Het bestuur van de beheerstichting is verdeeld: de één wil het liefst een regenpijp, maar dat vindt een ander deel weer ontsierend. Een alternatief is een overlooppijpje aan het dak en een opvangbak met grind op de grond.
Verder is het nog spannend of het huisje inderdaad in z'n geheel vervoerd kan worden. Het huisje is in feite een kant-en-klaar bouwpakket. Als de voorballustrade eraf wordt gehaald, kan alles uit elkaar vallen