17 juli 2007

Start Vierdaagse

 Vanmorgen is de Vierdaagse van start gegaan op de Wedren te Nijmegen. Onder ideale omstandigheden kon op diverse tijdstippen gestart worden.  Direct na de start werden de lopers geconfronteerd met een ludieke actie van een tweetal vrijwilligers van het Actiefonds Mijnen Ruimen, die zo de aandacht willen vestigen op de vreselijke gevolgen van landmijnen.  zie de foto's  dscf3736

door Job van der Meer

 NIJMEGEN – Gerhard van de Rhoer, voorzitter van het Actiefonds Mij­nen Ruimen, weet dat actievoeren langs het parcours niet mag. Toch ging hij er gisterochtend voor om zijn boodschap aan zoveel moge­lijk wandelaars te vertellen.
Met wit karton aan zijn benen en borst, een witte helm, een detec­tor gemaakt van een oude hoogte­zon en houten schoenen op stok­jes stond hij midden op de Van Schevichavenstraat mijnen te zoe­ken.
„Ik wil de lopers duidelijk ma­ken dat je hier veilig kan wande­len, maar in tachtig landen in de wereld niet", aldus Van de Rhoer.
„Het kan niet mis. Of ik mag hier rustig staan of ik word opgepakt. Hoe dan ook krijg ik aandacht."
De meeste wandelaars kijken om en lachen, sommigen met een op­gestoken duim. Van de Rhoer krijgt zelfs een ‘cheer' van Engelse militairen.
De politie en het Vierdaagsecomi­té laten hem staan tot de laatste wandelaar is gepasseerd. Van de Rhoer is blij. Hij wilde publiciteit, zodat fondsen werven makkelijker zou worden. „Hopelijk krijgen de mensen mijn boodschap." (Bron: De Gelderlander)