14 juli 2007

Onthulling gedenkteken Vierdaagse 2006

 Zaterdagmiddag is op de Wedren te Nijmegen, in aanwezigheid van familieleden van de tijdens of na de eerste dag van de Vierdaagse 2006  overleden personen, alsmede in het bijzijn van velen, die bij de Vierdaagse betrokken zijn, het gedenkteken Vierdaagse 2006 onthuld. Burgemeester Thom de Graaf was een van de sprekers, terwijl ook de weduwe van een van de slachtoffers, alsmede een zoon van de andere overledene ter nagedachtenis aan hun familieleden spraken. zie de foto's  dscf3236

zaterdag 14 juli 2007 15:45 (Bron: Elsevier)

(Novum) – Burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf heeft vandaag samen met nabestaanden een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de twee wandelaars die vorig jaar overleden tijdens de Vierdaagse. Het monument is onthuld op de Wedren, de start- en finishplaats van de Vierdaagse.

De Graaf zei dat 'we niet met de volgende Vierdaagse kunnen beginnen zonder stil te staan bij de tragische gebeurtenis van vorig jaar'. Ook de nabestaanden en vertegenwoordigers van de organisatie van de Vierdaagse hielden een toespraak.

De twee overleden mannen, een 57-jarige man uit het Gelderse Elst en een 65-jarige man uit het Noord-Hollandse Slootdorp, bezweken vorig jaar op de eerste wandeldag aan de extreme hitte. Enkele honderden andere wandelaars kwamen in de problemen door de warmte. De organisatie besloot na het overlijden van de mannen het evenement voor de eerste keer in de geschiedenis af te lasten.

Vijf artsen stelden vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de mannen niet zijn overleden door de hitte. De 65-jarige kreeg thuis na het lopen een hartinfarct, de ander had hartritmestoornissen en overleed onderweg naar het ziekenhuis. Volgens de doktoren zijn er geen aanwijzingen dat de hitte een rol heeft gespeeld in het overlijden van de twee.

De Vierdaagse gaat komende dinsdag weer van start en duurt tot en met vrijdag. Ruim 42 duizend wandelaars hebben zich dit jaar ingeschreven voor de wandeltocht.