30 juni 2007

Verregende veteranendag

 Terwijl de regen uit de hemel op hen neerdaalde, marcheerden duizenden veteranen uit het hele land vrijdag 29 juni op Veteranendag door Den Haag. Daarvoor waren ze allemaal samen gekomen op het Malieveld om getuige te zijn van diverse feestelijkheden en demonstraties op het terrein, waarbij o.a. prins Willem-Alexander onderscheidingen uitdeelde aan zowel jongere als oudere veteranen. Voor velen was het een grote reünie en daarbij hinderde de regen in het geheel niet. zie de foto's  dscf8717

DEN HAAG – Ruim 5000 veteranen zijn vrijdag in een druilerig Den Haag bijeen geweest voor de derde Veteranendag. Naar schatting tussen de 25.000 en 30.000 toeschouwers zagen de oud-militairen aan zich voorbij trekken tijdens een defilé. 

De speciale tribunes in de Haagse binnenstad bleven echter grotendeels leeg. Het was gewoon te nat om te gaan zitten.

Blazer

Een veteraan is niet enkel meer een oude besnorde heer in een blauwe blazer. Het ministerie van Defensie verstaat onder veteraan: alle gewezen militairen met de Nederlandse nationaliteit die het koninkrijk hebben gediend, zowel in oorlogssituaties als in internationale vredesmissies.

Om ze in het zonnetje te zetten vindt sinds 2005 de Veteranendag plaats, voor jonge en oude veteranen.

Respect

"Jarenlang zijn we in Nederland te stil geweest over onze veteranen. Het is goed dat wij u nu in ieder geval één dag per jaar openlijk kunnen bedanken voor uw inzet. Een dag waarop wij publiekelijk uiting geven aan ons respect voor alles wat u hebt gedaan", zei minister-president Jan Peter Balkenende tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal.

Herinneringsmedaille

De viering van de Veteranendag duurde ruim een uur en bevatte verschillende officiële momenten. Zo werden op het Malieveld tweehonderd militairen onderscheiden met de 'herinneringsmedaille vredesoperaties'.

De medailles werden opgespeld door prins Willem-Alexander, minister Eimert van Middelkoop (Defensie), of commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

Gesprek

Het Malieveld was het centrale toneel van de Veteranendag. In grote tenten konden veteranen met elkaar en met het publiek in gesprek komen. Zo spraken basisschoolleerlingen met de oud-militairen.

Anjer

De meeste veteranen droegen een witte anjer. Ook sommige militairen droegen een anjer op het uniform. Eigenlijk is dat niet toegestaan, maar prins Willem-Alexander had speciaal dispensatie gekregen van het verbod de bloem op het uniform te dragen.

De anjer was het handelsmerk van zijn grootvader prins Bernhard. Het Comité Nederlandse Veteranendag deelde vrijdag 11.600 anjers uit onder deelnemers en toeschouwers.