11 juni 2007

Pastoor Jan van Mil op bedevaart

 dscf2161vanmil  Zondagmiddag is Jan van Mil, pastoor van de parochies van Ooij en Leuth, uitgezwaaid door zijn parochianen en familieleden, vertrokken voor een bedevaartstocht naar Santiago de Compostela. Voordien werd hij toegezongen door het koor Vox Virorum, waarvan hij zelf ook deel uitmaakt, met een paar toepasselijke liederen. De pastoor van Millingen en Kekerdom, Eric Smits,  was speciaal naar Leuth gekomen om hem een hart onder de riem te steken en hem te zegenen voor de lange rit naar Portugal. Het eerste deel van zijn rit duurde wat langer, omdat hij na een uur al weer terug was om zijn vergeten paspoort op te halen. De 1e etappe ging naar het Belgische Lommel, naar het klooster, waarvan hij binnenkort overste wordt. zie de foto's

Pyreneeën? Ik vond viaduct al opgave'  Bron: De Gelderlander
Pastoor Jan van Mil is gisteren naar Santiago vertrokken.
 


door Geert Willems

LEUTH – Het was een beetje een vreemd afscheid, gisteren op het Kerkplein in Leuth. Pastoor Jan van Mil vertrok helemaal in z'n eentje voor een fietsbedevaart naar het Noord-Spaanse Santiago de Compostela. Zijn parochianen zwaaiden hem uit, zijn Millingse collega Eric Smits zegende de reis in.
Maar wat eigenlijk een feestelijke, tijdelijke groet had moeten wor­den, voelde plots als een definitief afscheid. De pastoor kreeg vorige week onverwacht te horen dat zijn congregatie hem nodig heeft. Hij wordt overste van het klooster in het Belgische Lommel en gaat de parochies van Leuth en Ooij over een paar maanden verlaten.
Het idee voor de tocht ontstond ei­genlijk al toen Van Mil pastoor was in Nederasselt. „De kosteres daar, Riek van Haaren, zei dat het wel iets voor mij zou zijn om sa­men met haar broer naar Compos­tela te rijden", vertelt de pastoor. „Maar dat vond ik toen helemaal nog niet. Ik moest vanwege mijn gezondheid wat meer aan bewe­ging doen en daarom ben ik gaan fietsen. Ik reed wel eens afstanden van veertig, vijftig kilometer en daarna was ik steeds doodmoe. Maar het bleef toch hangen. Ik ging steeds meer trainen. Pyrenee­ën?  ‘Ik nam zelfs de route langs Kalorama en kon in het zadel blijven'. Ik vond een viaduct al een he­le opgave"
„Later lukte het toch om de Van Randwijckweg naar Berg en Dal op te rijden. Ik nam zelfs de route langs Kalorama, over de Oude Hol­leweg, en kon in het zadel blij­ven."
Het is geen supersonische, ultra­lichte fiets met tig versnellingen die de pastoor meeneemt. „ Ik heb er maar zeven. Dat moet genoeg zijn. Een nieuwe fiets wil ik ook niet. Met deze ben ik ook door de Ardennen gereden." In een boekje heeft hij gelezen dat hij niet meer dan twintig kilo baga­ge moet meenemen. „Dat was niet makkelijk, omdat ik voor de zeker­heid ook een tentje heb aange­schaft. Dan hoef ik niet per se iede­re dag op zoek naar een bed."
De fietsbedevaart vindt hij een mooie manier om zijn veertigjarig priesterjubileum af te sluiten. „Maar het is ook een echte bede­vaart: ik wil specifieke ervaringen opdoen en denken over hoe het verder moet."
Pastoor Van Mil wil de 2600 kilo­meter tussen Leuth en Santiago in twintig dagen overbruggen. Giste­ren stond de eerste etappe op het programma. Die ging toevalliger­wijs naar het klooster in Lommel, waar hij later dit jaar overste wordt: 155 kilometer van Leuth af.
Pastoor Jan van Mil zal onderweg di­verse keren verslag doen van zijn fietsreis in de Gelderlander