11 mei 2007

Joop Houterman overleden

 Vanmorgen is, tijdens het spelen van zijn favoriete sport op de tennisbaan te Ooij, Joop Houterman  overleden. Er is nog geprobeerd om Joop te reanimeren, maar dat mocht helaas niet baten. Joop heeft in het verleden diverse bestuursfuncties bekleed binnen het Ooijse verenigingsleven en was tot aan heden bestuurslid van de Ooijse KBO.

dscf9529

Daarbij gaf hij in de Sprong computerles in het Internetcafe op maandag en dinsdagmiddag. Hij is 61 jaar geworden. Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Annie.

 

 

Joop Houterman, ten afscheid…

 

 

Het is erg wennen aan het idee om afscheid te moeten nemen van jou, Joop, van de Benjamin van ons bestuur. Een tijd geleden kwam je het bestuur van onze ouderenbond versterken. We waren blij met je jeugdig enthousiasme, met de nieuwe vaardigheden die je inbracht, met de warmte van je persoon maar ook met de nuchterheid, welke jou geheel eigen is. Zelf vond je die jeugdigheid wel meevallen. Je had immers al een heel leven van werken achter je. Je had je er al mee verzoend om in de ogen van je collega's de oudere te zijn, zelfs die ouwe… genoemd te worden.. In vergelijking met mensen van 20 jaar was je inderdaad wat langzamer geworden, maar echt aan kracht inboeten, dat hoefde je nog niet, maar toch…..ook vooroordelen doen hun werk. Maar je hebt, voorzover ik weet, altijd een soort constante gehad in je leven. Iets dat je behoedde voor vastroesten. Dat is je oplossingsgerichtheid, zeg maar gerust je vindingrijkheid. Deze eigenschap, dat vermogen om je aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, voorkwam, dat je nooit bij de pakken ging neerzitten. Sterker nog, het gaf je nieuwe inspiratie om nog meer voor anderen te kunnen betekenen. Voor onze vereniging uitte zich dat in het overnemen van een aantal taken van onze secretaris. De notulen kwamen in het vervolg uit jouw pen. Na enige tijd waren ze op jouw eigen wijze voorzien van de termen "te ondernemen acties, door wie  te realiseren en op welke termijn". Ook de ledenadministratiemethode, welke ons door de landelijke en provinciale KBO werd opgelegd, via een toen nog slecht functionerend programma, werd in jouw handen een hanteerbaar werktuig. Een instrument dat de secretaris ontlastte in plaats van veel hoofdpijn bezorgde. Ook de penningmeester kon nu gelijk zien hoe de verenigingsfinanciën er voor stonden. Maar echt geïnspireerd raakte je, als je tijdens de computermiddagen, mensen verder wegwijs kon maken op dit instrument. Duidelijk was te zien dat je als docent helemaal opleefde, je voelde je als een vis in het water. Mensen voelden zich door jouw manier van doen "met plezier naar de knoppen geholpen" om het zo maar eens te zeggen. In jouw ogen was het niet alleen maar "Spielerei", een duur speeltje, zogezegd. Het ding bergt immers ook in zich, de mogelijkheid om vertrouwd te raken met een stuk gereedschap, dat we vroeger of later als oudere of wellicht als gehandicapte, nodig zullen hebben om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, om de ramen of de gordijnen te kunnen sluiten, de deuren te openen, met anderen contacten te leggen en ga zo maar door. Kort samengevat: Jij was in onze vereniging niet zozeer de haler als wel de brenger van geluk. Beste Joop, bedankt voor dit alles. Wij wensen jou een goede reis, waarheen dat ook moge zijn. Moge het daar een beetje lijken op jullie vakantieoase in Griekenland. Voor jou en voor jullie, toch in aanzet, het paradijs op aarde.

Gerard Karnebeek, vice voorzitter.