![]() |
Sinds vandaag heeft het Duitse Kranenburg een weekmarkt op de Grosse Strasse. Deze markt zal elke vrijdag gehouden worden van 08.30 uur tot ca 13.00 uur. Vanmorgen was de eerste marktdag en alles kreeg een nog feestelijker tintje, omdat om 11.00 uur tevens de geheel vernieuwde Grosse Strasse geopend werd door burgemeester Günter Steins. zie de foto's |
door Thed Maas (Bron: de Gelderlander)
KRANENBURG – Ze noemen hem eerbiedig Herr ‘Kroitwagen’. Want BN’er ( bekend Nijmegenaar) Kees Kruitwagen – overigens thans woonachtig in Tiel – is marktmeester op de Kranenburgse weekmarkt.
Die markt vond gisteren voor de eerste keer plaats. In de stromende regen en met 33 marktkooplui, voor 95 procent afkomstig uit Nederland.
Zoals de viskraam van Nijmeegse Wilma Graat, die Hollandse Nieuwe verkocht pal tegenover Bäckerei Dercks, tot in de wijde omtrek befaamd vanwege zijn Duitse broodjes.
En passant werd de Grosse Strasse, dé hoofdstraat van het grensstadje die al door de Romeinen werd gebruikt als ze van Nijmegen naar Xanten gingen, feestelijk heropend. De straat is het afgelopen jaar opgeknapt. Kranenburg mikt op de toerist en op de Nederlandse consument en wil er netjes uitzien. Burgemeester Steins oogstte applaus toen hij meedeelde dat de uitgedeelde pilsjes voor rekening van de gemeente waren en pastoor Aengenheyster zegende de straat en de markt.
„In de jaren zeventig denderden er honderden vrachtwagens en zo’n 6000 personenwagens per dag over deze straat”, memoreerde Steins. „Nog in de jaren negentig, toen we al een rondweg hadden, kwamen er 4500 voertuigen per dag door heen.”
Dat zal nu minder worden want de Grosse Strasse is verkeersluw gemaakt.
Kees Kruitwagen zag het allemaal met plezier aan. „Ik werk al tien jaar in Kranenburg mee aan de Stüpkesmarkt”, aldus Kruitwagen.
„Kranenburg zocht een marktmeester die de kooplui in hun moerstaal kan toespreken. Ze vroegen mij.”
De markt is trouwens tot stand gekomen vooral dankzij meneer Jans. Hij verhuisde zes jaar geleden vanuit Elst naar Kranenburg en vond dat er een markt moest komen en lobbyde net zo lang bij de gemeente totdat die over stag ging.”
„Leuke markt, alleen het weer werkt vandaag niet mee”, vonden de kooplieden.