30 april 2007

Koninginnedag in Ooij

 Met een optocht van versierde fietsen en karren, gevolgd door allerlei kinderspelen op het Reiner van Ooiplein, zo vierde Ooij vandaag Koninginnedag. De optocht eindigde op het zelfde plein met een defilé voor de burgemeester en de kersverse Ridder van Oranje Nassau Harry van Kuijk. Daar werd een toast uitgebracht op de Koningin en na  een schot, gelost door de schutterij Eendracht, konden de spelen beginnen op een nieuw ingedeeld, knus plein. Diverse bekende en onbekende spelletjes werden gedaan, terwijl er ook nog een ballonnenwedstrijd gehouden werd.

 zie de foto's

 dscf0217


 

Stralende koninginnedag in Ooij.

 

De gezelschapsmensen in Ooij hebben de afgelopen maand wel enige overuren gedraaid. Eerst eind maart het afscheid van dokter de Wit, Palmpasen en Pasen, het feest voor de eerste communicantjes, het jubileum van pastoor van Mil en dan hebben we het nog niet eens over degenen die naar de feestelijkheden in Kekerdom en Millingen zijn geweest en Leuth komt volgende week nog, dus.. Maar daarom was de vreugde er op deze Koninginnedag niet minder om. Al afgelopen zaterdag waren de mensen van het koninginnedagcomité in Ooij al begonnen met het voorbereiden van de opstelling op het Reiner van Ooiplein. Maar er was dan ook wat nieuws bedacht. Het Plein was met behulp van een tekening van een nieuwe indeling voorzien en het was er inderdaad erg knus, zeker met zo veel kinderen, ouders en grootouders. Al bijtijds 's morgen begon de spullenmarkt voor de kinderen en veel hebbedingetjes veranderden van eigenaar. Daarna werd het Plein voor de Spar ingericht als feestterrein. Een grote vrachtwagen bood een goed overzicht over het geheel. Daar bevond zich het centrale brein van de organisatie en de geluidsmachinerie van Ivo. Ook kon iedereen die dat wilde zowel in de zon als in de schaduw een plek vinden om zijn natje en droogje en vooral de gezelligheid tot zich te nemen. Ooijse Toekomst en Schutterij Eendracht verzorgden als vanouds het defilé voor Burgemeester en dit keer voor de enige gedecoreerde uit de gemeente Ubbergen, Harry van Kuyk uit Ooij. Harry en zijn vrouw, Marie Antoinette, zeiden zeer genoten te hebben van de feestelijkheden die ook ter hunner ere waren aangericht. Op de vraag of Mevrouw van Kuyk het geheim gemakkelijk had kunnen bewaren, zei ze dat dat heel eenvoudig was geweest, want ook zij wist van niets. Het had zelfs maar een haar gescheeld of ze was niet in Nederland geweest. Veel kinderen hadden zich met allerlei versierde fietsen en wagentjes naar het Reiner van Ooiplein begeven. Vandaar uit vertrokken Ooijse Toekomst en Schutterij met de kinderen en hun spullen in optocht door het dorp. Intussen waren Burgemeester Wilbers en de familie van Kuyk ook al gearriveerd op het grote vrachtwagenpodium om het defilé af te nemen. Koninginnedagvoorzitter Wim Heinen heette iedereen hartelijk welkom en na het vendelen en na het Wilhelmus konden de activiteiten beginnen. Er werd enthousiast gespeeld en in de pauzes waren er twee clowns en ook was er iets te drinken en te eten. De baromzet werd positief beïnvloed door het goede weer, de vele activiteiten en een flink publiek. Kortom er heerste een gezellige Ooijse Koninginnedagsfeer. Zodanig prettig zelfs dat menig hoogwaardigheidsbekleder langer bleef "plakken" dan gebruikelijk. Na de spelen was er karaoke voor de jeugd. Dit was nieuw. Vele vooral wat grotere kinderen "deden" wel iets. Tegenwoordig wordt vaak afgegeven op de kwaliteit van het basisonderwijs, maar ik sprak toch ook mensen van vroeger die zeiden: "Dat zouden wij vroeger nooit gedurfd hebben". En daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De dag werd besloten met de langzamerhand ook wel traditionele ballonnenwedstrijd. Vervolgens was er daarna, na het opruimen dus, nog een gezellig samenzijn met de commissieleden en hun helpers om nog even de vermoeienissen hun plaats te geven bij een klein borreltje. Dank zij hun onvermoeibare inzet, dank zij het meedoen van de helpende ouders werd het weer een fijn kinderfeest voor de jeugd van nu en voor de jeugd van toen. Zonder hen gaat het niet en zeker niet zonder de gaven welke in de collectebus zijn gestopt. Mensen, hartelijk dank, Verenigingen bedankt en vrijwilligers hartelijk bedankt en nu weer op naar het volgend jaar, aldus voorzitter Wim Heinen. Piet Soerier.