1 maart 2007

Thom de Graaf voorzitter Euregio

 Donderdagmiddag is in Nijmegen in het Business Innovation Center "FiftyTwoDegrees" burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Euregio Rijn-Waal. Hij volgt daarmee de vorige voorzitter Guusje Ter Horst op, die inmiddels minister van Binnenlandse Zaken is. Tijdens de vergadering, waarbij de meeste van de ruim 50 burgemeesters en andere vertegenwoordigers uit de Euregio aanwezig waren, werd tevens de Duitse stad Moers als nieuw lid aangenomen. Thom de Graaf kreeg direct na zijn benoeming uit handen van de Oberbürgermeister van Düsseldorf, dhr. Sauerland, een bos bloemen. zie de foto's  dscf8160

Thom de Graaf enige kandidaat Euregio  (Bron: De Gelderlander 010307)


door Rob Jaspers NIJMEGEN – Burgemeester Thom de Graaf zal net als zijn voorganger Guusje ter Horst de blik vaker naar het oosten richten, naar de Duitse buren.
In de paar weken dat hij nu in Nij­megen als burgemeester functio­neert, is hij verrast door de vele contacten van deze streek, onder­nemers en onderwijsinstellingen met de buren in Duitsland.
„Ik wist niet dat we al zo ver wa­ren. Het verkeer tussen Duitsland en deze regio is geweldig inten­sief."
„ De oriëntatie van Nijmegen op het westen is niet de enig zaligma­kende. We zullen vaker naar het oosten en zuiden moeten kijken."
In navolging van diverse politieke fracties zegt ook De Graaf dat de ontwikkeling van vliegveld Weeze van grote betekenis is voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen.
Binnenkort gaat hij met collega Krikke van Arnhem een werkbe­zoek aan de luchthaven brengen.
Thom de Graaf is blij dat hij van­daag aantreedt als de voorzitter van de Euroregioraad Rijn-Waal, een samenwerkingsverband van meer dan vijftig gemeenten in het grensgebied.
Hij volgt daarmee Guusje ter Horst op die deze functie eind de­cember neerlegde. De Graaf is de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Volgens eerdere afspraken zou de Nijmeeg­se burgemeester het voorzitter­schap tot 2008 bekleden.
De Graaf signaleert een enorme vi­taliteit in de Euregio. Partijen gelo­ven in het realiseren en stimuleren van de grensoverschrijdende sa­men.
„Ik ben blij dat Nijmegen het voor­touw heeft genomen om werk te maken van de Euregio."