7 februari 2007

Korte hevige brand in Ooij.

 

   De brandweerkorpsen van Ubbergen en Millingen aan de Rijn moesten dinsdagavond na een gezamenlijke oefening uitrukken voor een hevige binnenbrand in een woning aan de Marialaan te Ooij. In de woning was in de woonkamer brand uitgebroken, terwijl de bewoonster en haar vier poezen nog op de eerste etage verbleven. Een toevallig passerende buurtbewoner (Geert Verriet) vermoedde onraad en zag dat er brand in de woning was. Hij wist de voordeur te forceren en de bewoonster van de bovenetage te redden.

dscf9480

Een poging van Geert om de vier poezen te redden lukte i.v.m. de hevige rookontwikkeling, niet meer. De inmiddels aangekomen brandweermensen wisten, voorzien van persluchtmaskers, vervolgens wel   alle vier poezen  te redden en zij verleenden op straat de Eerste Hulp aan deze poezen, door ze ter plekke van zuurstof te voorzien. De bewoonster, alsmede haar redder, zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht. De poezen zijn door de Dierenambulance meegenomen. De woning liep veel schade op.  Zie de foto's

Op de foto zijn brandweermannen bezig met zuurstof toedienen aan de 4 poezen.

 

De bewoonster heeft in ieder geval de nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Geert Verriet kon 's nachts om half twee het ziekenhuis weer verlaten. De poezen hebben alle vier de brand overleefd en maken het volgens Jacqueline van de Dierenambulance goed. Ze zijn door een dierenarts behandeld en blijven in afwachting van een pensionadres nog een nachtje bij de Dierenambulance. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van deze brand, die in de woonkamer is ontstaan, is geweest.

Geert redt vrouw uit brandend huis Ooij
Op weg naar huis ziet Geert Verriet rook uit een raam komen. (Bron: De Gelderlander)

door Geert Willems OOIJ – Geert Verriet uit Ooij heeft dinsdagavond laat een vrouw uit een brandend huis gered in de Ma­rialaan.
Even later slaagden de ge­alarmeerde brandweerkorpsen van Ubbergen en Millingen er ook nog in de vier poezen van het slachtoffer uit het huis te halen. Zowel redder als geredde had zo­veel rook ingeademd dat beiden naar het ziekenhuis werden ge­bracht. Verriet mocht diezelfde avond weer naar huis, de vrouw werd ter observatie opgenomen.
Een dag later is Geert nog steeds behoorlijk onder de indruk van de gebeurtenissen. „Het was rond half elf, denk ik. Ik kwam van de muziekrepetitie af van de schutte­rij Eendracht toen ik uit het boven­raam rook zag komen. Ik hoorde ook iemand hoesten", vertelt hij. „Ik rende naar de achterkant maar daar bleek het al behoorlijk te branden. Dus besloot ik via de voorkant naar binnen te gaan. In­tussen belde ik ook 112 en kondig­de aan dat ik de deur ging intrap­pen. Naar het antwoord luisterde ik niet meer. „ Om niet meteen te veel zuurstof bij de vlammen te la­ten komen, sloeg ik eerst het raam­pje boven de voordeur in. Met m'n vuisten en ellebogen. Zo deed ik dat ook met het zijraampje en vanaf daar ben ik een stukje van de film kwijt. Ineens vloog name­lijk zomaar de voordeur eruit. Als­of het zo moest zijn."
„Ik ging meteen naar binnen, maar moest ook meteen weer naar buiten. Er stond zoveel rook daar. Zo ben ik een paar keer heen en weer gelopen tot ik van de buur­vrouw een droge doek kreeg en die voor m'n mond kon houden. Zo rende ik de trap op en boven aan de trap ben ik gaan roepen. ‘ Deze kant op, deze kant op.' Ge­lukkig hoorde ik haar terugroepen. Ik kreeg haar hand – of schouder, ik weet het niet meer – te pakken en bracht haar naar buiten."
Vervolg op pagina 26

Redding geeft Geert Verriet een heldenstatus
Het gemeentebestuur wil de heldendaad van Geert Verriet belonen.


Vervolg van pagina 25 OOIJ –
„Buiten heb ik haar op de stoep gezet en ben nog een paar keer naar binnen gegaan om de poezen te redden. Daar bleef ze maar om roepen. Maar ik had de pijp toen al behoorlijk leeg. Geluk­kig waren de jongens van de brandweer er heel erg vlug.”
De brandweermannen gingen met persluchtmaskers naar binnen en wisten zo de vier huisdieren te red­den. De poezen kregen ook nog zuurstof toegediend toen ze een­maal
in veiligheid waren gebracht.
Geert en de geredde vrouw wer­den allebei naar het Radboudzie­kenhuis gebracht. „We lagen zo’n beetje tegenover elkaar”, vertelt Geert. „ Ik heb daar ongeveer een uurtje gelegen en wilde toen wel weg. ‘Ik moet morgen gewoon weer werken’, zei ik tegen hen. Om half twee was ik weer thuis.”
De reddingsactie van Geert, die een bedrijf heeft voor ongedierte­bestrijding, ontruiming en ont­smetting,

Je ziet het en doet het. Je denkt er verder niet over na. Later krijg je bibberknieën.’

heeft inmiddels ook be­wondering geoogst in het gemeen­tehuis van Ubbergen. De redding heeft hem daar een heldenstatus gegeven. Gisteren wilden vertegen­woordigers van het gemeentebe­stuur hem meteen al in het zonne­tje zetten, maar Geert hield de boot nog even af. „ Ik wil eerst zien hoe het met die vrouw afloopt.” Het feestje staat nu voor volgende week gepland. Geert blijft nuchter. „Je ziet het en je doet het. Je denkt er verder niet over na. Maar later krijg je alsnog de bibberknieën. Het was ook erg koud op dat mo­ment. En je voelt je natuurlijk niet zo lekker, omdat je zoveel rook
naar binnen hebt gekregen.”