11 januari 2007

Polderparochies maken zich op voor priesterfeest.

 De beide parochies van Ooij en Leuth maken zich op voor het 40 jarig priesterjubileum van hun pastoor  Jan van Mil. De festiviteiten zullen apart plaats vinden. In Ooij zal dit gebeuren op zondag 29 april en in Leuth op zondag 6 mei a.s.

dscf0939

 Pastoor van Mil 40 jaar priester.

Deze herder van de parochies van Ooij en Leuth mocht op 2 april 1967, dus veertig jaar geleden, voor het eerst van een rond stukje brood een heilige hostie maken. Vanaf dat moment was hij bevoegd zelf een volledige Heilige Mis op te dragen. Natuurlijk wordt dit gevierd. In Ooij op 29 april a.s. en in Leuth, de zondag daarna, op 6 mei. In die veertig jaar heeft pastoor van Mil nogal wat functies vervuld, waaronder een paar erg lastige. Deze laatste vooral hebben van hem de wijze en beminnelijke mens gemaakt, die hij nu is. Achter de schermen wordt in beide parochies nu al gewerkt om er ook voor hem een fijn feest van te maken.  Maar de data kunt u nu al vast noteren, dus 29 april a.s. in Ooij en 6 mei a.s. in Leuth.  Piet  Soerier.

40 jaar van Mil, sss.

Zelfs Herman Finkers, toch niet voor een kleintje vervaard, stelde zich dezer dagen de vraag "Waartoe zijn wij op aarde"? Nu heeft iedereen en elke tijd daar zo zijn eigen antwoord op. Dit kan variëren van "zo maar" of  "toevallig" tot het antwoord dat in de katechismus van vroeger stond, als ik me goed herinner: "Om God te dienen en daardoor hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn". En dan begint het wat is dat dan, wat betekent het voor het leven van alle dag? Het is goed dat je als volwassen mens daar af en toe eens over nadenkt. Waar doe je dat een keer in stilte, in de natuur, in huis, tijdens vakantie, in de kerk? God mag het (ook weer) weten. Zo'n levensvraag kun je je natuurlijk stellen als je de luxe hebt van veel vrije tijd en een onbezorgd leven, maar vaker dringt deze kwestie zich op in crisistijd. Het gaat niet goed met de geboorte van je kind, met elkaar kun je het levensgeluk niet langer vinden, ook al doe je nog zo goed je best, je verliest je baan en je lijkt eigenlijk niks anders te kunnen, je kind of zelf krijg je een ongeneeslijke ziekte en dan dient zich onmiskenbaar een crisis aan. Sommigen duiden dit aan als een "groeistuip". Vaak zit je om dit soort groei niet zo verlegen, maar daarmee is de kous niet af. De stilte in de kerk vliegt je aan. De natuur leent zich uitstekend voor zelfmoord maar wie of wat dien je daar mee?. Dan is het goed dat een kerk een figuur als pastoor van Mil in dienst heeft. Hij heeft niet altijd het middel voor alle kwalen, maar een luisterend oor en een paar richtinggevende vragen doen soms wonderen. Deze mens doet dat nu al 40 jaar en dat geeft een gevoel van dankbaarheid en het is dan tijd voor een feestje, zowel in Leuth als in Ooij. De pastoor biedt zelf een borrel aan tijdens de recepties in Ooij op 29 april en die in Leuth op 6 mei. Tevoren nodigt hij uit voor een plechtige Mis om 10.30 uur. Bij een feestje hoort ook een cadeau en dat geschenk geeft hij weer door aan de beide kerken om de priesterkoren op te knappen want dat is hard nodig. In de week van Carnaval komen de mensen van de beide parochies bij u aan huis met een collectebus om uw bijdrage op te halen. Strijk eens over uw hart en uw portemonnaie en geef in de bus mee wat u kunt missen, al is het nog zo weinig. Immers met zijn allen kunnen we toch iets groots maken en wij kijken er zelf ook tegenaan met rouw, trouw en feestelijke gebeurtenissen. Bent u niet thuis als de "bus langskomt" dan kunt u ook uw bijdrage storten op de volgende rekeningen: voor Ooij Regiobank 693726091 en Rabo 105131032 en voor Leuth op Rabo 128301171. Als u wijn drinkt, probeer dan eens de witte of rode feestwijn van de kerk. Deze is te verkrijgen bij de beide Sparren a 5 euro per fles. De gebruikelijke marge gaat dan naar 40 jaar van Mil, lees het priesterkoor. Informatie bij Henk Langens voor Leuth en Els van Steen voor Ooij. Fijne Carnavalsdagen, goede gezondheid en veel geluk krijgt u door de voorbereidingscommissie toegewenst. Gerard Karnebeek