1 november 2006

Met het Nationaal Schoolontbijt bij de les in Kekerdom

 

Woensdagmorgen hadden alle leerlingen van de basisschool St. Laurentius te Kekerdom opnieuw een gezamenlijk ontbijt in de aula van de school. Deze keer in het kader van het Nationale Schoolontbijt. Na een korte uitleg in de klassen en een vervolguitleg door meester Harrie Lindeman, kon de hele school samen aan het voortreffelijke ontbijt, dat geheel was verzorgd door bakkerij Selten uit Millingen aan de Rijn. zie de foto's 

 dscf7259


Met het Nationaal Schoolontbijt bij de les!

Wanneer : dinsdag 31 oktober t/m vrijdag 3 november
Waar : basisschool uw plaats
Wat : Nationaal Schoolontbijt
Wie : basisschoolleerlingen & wellicht een speciale gast

Wageningen – 25 oktober 2006. Van dinsdag 31 oktober tot en met vrijdag 3 november a.s. vindt het Nationaal Schoolontbijt plaats. Het Nationaal Schoolontbijt wordt speciaal georganiseerd voor kinderen die op de basisschool zitten en onderstreept het belang van een goed ontbijt. Het zorgt ervoor dat kinderen goed kunnen functioneren en presteren. Wie zijn schooldag begint met een goed ontbijt kan zich beter concentreren. Bovendien is ontbijten ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Het voorkomt dat je in de loop van de morgen gaat snoepen en snacken. Natuurlijk is ontbijten ook gezellig en leuk! Dit jaar nemen 1.500 scholen deel aan het Nationaal Schoolontbijt, Dat zijn zo'n 350.000 schoolontbijtjes!

Misschien dat u kan aanschuiven op een basisschool in uw plaats om met de leerlingen een boterham mee te eten. Kijk hiervoor op www.schoolontbijt.nl voor een school in uw omgeving.

Het blijkt dat kinderen niet altijd even goed ontbijten. Dat is niet gezond. De eerste maaltijd van de dag is niet zomaar bedacht. Het lichaam heeft het 's nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren is na het opstaan weer voedsel nodig. Het ontbijt is dus eigenlijk een onmisbare maaltijd. De achterstand die je oploopt door de eerste maaltijd over te slaan, wordt in de loop van de dag zelden gecompenseerd. Bovendien zorgt een goed ontbijt voor een verzadigd gevoel waardoor de verleiding minder groot is om calorierijke tussendoortjes te eten. Zo kan overgewicht worden voorkomen. Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor kinderen.

Het thema van het Nationaal Schoolontbijt voor 2006 luidt 'Samen ontbijten = werelds'. Werelds in de zin van 'geweldig', van 'onovertroffen'. Maar ook 'werelds' in de zin van 'behorend tot de wereld'. Het thema heeft te maken met het goede doel waaraan het Nationaal Schoolontbijt zich heeft verbonden: het Nelson Mandela Kinderfonds. Eén van hun projecten heeft het Nationaal Schoolontbijt omarmd. Het is het James House, dat twintig jaar geleden werd gebouwd voor verwaarloosde straatkinderen vlakbij Kaapstad. Het oude James House heeft zijn dienst bewezen, maar is hopeloos verouderd en te klein. Het is echter nog steeds van vitaal belang; een verhuizing is dus noodzakelijk. Dit jaar wordt er een symbolische vergoeding van het onderwijs gevraagd van 25 cent per ontbijtje. Het Nationaal Schoolontbijt draagt zo actief een steen bij aan dit nieuwe huis.

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door Stichting Bakkerij Imago (SBI) en het Voorlichtingsbureau Brood. Het ontbijt is afgestemd met het Voedingscentrum. Een groot aantal partners levert de producten voor het ontbijt en de bakkers zorgen voor vers brood en broodjes. Voor alle groepen is lesmateriaal beschikbaar rond het onderwerp goede voeding en ontbijten.