12 oktober 2006

Kermisdinsdag in Leuth

 

 Dinsdagmorgen is het koningspaar in Leuth op gepaste wijze vervoerd naar de "Vriendenkring". De DAR uit Nijmegen was zo vriendelijk om voor zijn koninklijke werknemer een auto beschikbaar te stellen die paste bij zijn koninklijke postuur. Dat de regen de mensen uitwendige nat maakte paste aardig bij de inwendige mens op dat moment. Na een niet al te lange rit door Leuth werd het paar, samen met jeugdprins Rick, afgeleverd bij de "Vriendenkring" waar de rest van de dag met de nodige versnaperingen werd doorgebracht. Met hartelijk dank aan de DAR. Tekst: Henny Driessen. zie de foto's van Henny Driessen

img_8467

 

 LEUTH  (Bron: de Gelderlander)
Jaloerse Twister blaft zich van Cnoll-portret


Schutterij De Vriendenkring in Leuth sluit de rij in de foto­wedstrijd van De Gelderlan­der. Koningspaar Mieke en Henri Lemmers hadden alles tot in de puntjes verzorgd.
Beagle Twister gooide toch nog bijna roet in het eten.

Door onze verslaggever
LEUTH ● Dochter Sandra Lem­mers zou Lady op de arm ne­men. Een schattig wit hondje dat veel lijkt op zijn soortgenoot op het schilderij van Jacob Jans­zoon Coeman. Die portretteerde in 1665 opperkoopman Pieter Cnoll met zijn gezin op Batavia.
De schutterijen in het Rijk van Nijmegen imiteerden het schil­derij. Leuth is de laatste en dus misschien wel de eerste.
Het koningspaar van De Vrien­denkring, Henri en Mieke Lem­mers, heeft niets aan het toeval overgelaten. Een mandje fruit, een kistje met doek om op te zit­ten, natuurlijk het vaandel en twee hondjes.
Veel schutterijen hebben het niet gezien, maar op het schilde­rij figureren twee hondjes. Een wit hondje staat op de voor­grond en een ander ligt op de arm van een van de dochters van de koopman.
In Leuth hadden ze Bianca Lan­gens gevraagd haar ‘westie' Lady mee te nemen. Thea Menting stelde haar beagle Twister ter be­schikking.
Twister stond vorig jaar ook al op de Nachtwacht. Blaffend pro­beerde hij nu Lady te verjagen.
Het beest was niet te bedaren, dus werd hij van de opnameset verwijderd en mocht Lady zijn plek innemen. Sandra nam een pluchen knuffelhondje op de arm. Wim van Eck nam het vaandel ter hand en daar stond het gezin van Pieter Cnoll
Alle schutterijen zijn nu aan bod geweest. Iemand vergeten? Bel even: 024-3650395.


De Leuthse versie. Vanaf links: Lenie Gerritzen (vriendin), dochter Sandra, koningspaar, Wim van Eck en overbuurvroouw Bianca Langens. Foto: Gerard Verschooten

 


Het schilderij van Jacob Janszoon Coeman uit 1665.