Tientallen populieren rond de Bisonbaai in Ooij zijn gekapt en versnipperd. Staatsbosbeheer wil in het hele land van de oude, niet inheemse bomen af. Velen treuren om de gevallenen. De kap leidde zelfs tot Kamervragen.
Door BAS VAN DER HOEVEN
OOIJ â— Mensen hebben iets met bomen. Een nieuwbouwwijk oogt naargeestig tot er hoge bomen staan. Daarom zijn de sentimenten rond de massale bomenkap rond de Bisonbaai begrijpelijk.
Actievoerders ageerden tegen de kaalslag en zelfs in politiek Den Haag kwam de situatie ter sprake.
Staatsbosbeheer kapte de Canadese populieren omdat deze bomen niet inheems zijn. Bovendien zouden de bomen door ouderdom om kunnen vallen of takken verliezen. Dat gevaar is volgens activisten schromelijk overdreven. ‘Zoveel mensen lopen daar niet en uit angst voor vallende takken zou je in dit drukbevolkte land heel veel bomen moeten omleggen'.
De tegenstanders beroepen zich vooral op ‘aantasting van het landschap'. De kap zou Bisonbaai en omgeving ‘onherstelbaar verminken' en de naaktrecreatie blootleggen. Volgens naturisten zijn boswachters van Staatsbosbeheer ook al bezig het naaktzwemmen en -zonnen te verbieden. Boswachter Gerrit van Scherrenburg ontkent dit.
Volgens hem wordt alleen nudisme aan de dijkzijde van de plas ‘ontmoedigd'. Omdat aanwonenden hebben geklaagd.
De Bisonbaai kent een lange geschiedenis als recreatieplas. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is de plas door ontgronding ontstaan. Gebiedseigenaar baron Van Randwijck verkocht de rechten aan een zand- en grinddelver. De bovenste anderhalve meter klei ging naar de steenfabrieken. Volgens overbuurman Wim Reijnen werd er al gezwommen in de Bisonbaai toen de baggermolens nog hun werk verrichtten. Er was toen nog een open verbinding met de Waal, zand en grind werden per schip afgevoerd. „In de jaren zestig kwamen de hippies van wel honderd kilometer ver weg hier in hun blote kont zwemmen", zegt Reijnen. „Ik weet dat ze van ver kwamen, omdat wij toen al tegen betaling auto's in het weiland toelieten. Op de dijk was een totaal parkeerverbod."
Baron Van Randwijck lag met de gemeente Ubbergen overhoop.
Hij wilde van de Bisonbaai een recreatieplas maken. De gemeente zag dat niet zitten.
Begin jaren zeventig zette Van Randwijck een twee meter hoog hekwerk rond de Bisonbaai. De Bisonbaai is tien jaar geleden gekocht door Staatsbosbeheer. Het hekwerk is sinds een paar jaar weg.
|