12 november 2005

Nepbom ontregelt Nijmegen.

Een deel van de binnenstad van Nijmegen is zaterdagmiddag enige uren afgezet geweest, nadat in de Ridderstraat, voor de Lindenberg een verdacht pakketje, in de vorm van een schoen met inhoud, was gevonden. De zwarte herenschoen met daarnaast een sok, werd omstreeks 13.30 uur door voorbijgangers gevonden, juist op het ogenblik, dat Sinterklaas Nijmegen aan deed. (Vandaar die schoen?) De politie nam het zekere voor het onzekere en zetten de omgeving af. Uit de schoen staken electriciteitsdraden, terwijl de inhoud getaped was. Het Explosieven Opruimings Commando heeft het pakketje onderzocht. Het bleek te gaan om een ongevaarlijk ding, waarin o.a. een flitser van een fototoestel zat. Alle hulpdiensten, zoals brandweer en ambulance konden na het sein: veilig weer vertrekken. Als gevolg van deze actie was het verkeer van en naar de Eiermarktgarage geruime tijd gestremd. De automobilsten vanuit de parkeergarage konden na geruime tijd via de Grotestraat, het centrum verlaten.  Inmiddels heeft de eigenaar van de schoen, een goochelaar, zich gemeld. Zijn tas met inhoud was diezelfde dag gestolen.
zie de foto’s.

 

 dscf1126.jpg

 

Bron: de Gelderlander. 

Nijmeegse schoen blijkt van goochelaar. 

NIJMEGEN – De schoen die zaterdagmiddag in Nijmegen tot een bomalarm en de afsluiting van een straat leidde, blijkt van een goochelaar uit Nijmegen. De politie liet zondag weten dat de eigenaar zich zaterdagavond heeft gemeld. De verdachte schoen was gevuld met een flitser, tape en draden. (ANP)
De schoen zat samen met goochelattributen in een tas die de goochelaar in zijn auto wilde zetten. Een dief ging er echter met de tas vandoor. Een voorbijganger vond even later de schoen met inhoud op straat en waarschuwde de politie. Die schakelde het Explosieven Opruimings Commando in, dat constateerde dat het loos alarm was.
Door de vondst was de Ridderstraat ongeveer vier uur afgesloten. Ook brandweer en ambulance waren aanwezig. Het incident veroorzaakte geen overlast voor de Sinterklaasintocht in Nijmegen.

 

 De onschuldige ‘ bomschoen’.

   Foto: Henk Baron.

Verdacht Pakketje.

Is het een bom of chocola?


Is het een bom of is het een chocoladeletter? Die vraag hield politie, brandweer en explosievenruimers zaterdagmiddag drie uur lang bezig.
   Rond half twee belde een voorbijganger de politie met de mededeling dat hij een ‘ verdachte schoen’ had gesignaleerd. De zwarte herenschoen ( leer, met gaatjes bovenop) bevond zich op dat moment voor het rechtervoorwiel van een blauwe Ford Ka ter hoogte van De Lindenberg.
   Via een motoragent en daarna de bomexpert van de politie Gelderland- Zuid, werd de ‘ bom’ de verantwoordelijkheid van het Explosieven Opruimings Commando van de landmacht. Agenten zetten de omgeving van het cursuscentrum af met rood- wit lint. Parkeerders die hun auto in de Eiermarktgarage hadden – Sinterklaas was net voorbij – , konden de kelder alleen verlaten via de nooduitgang aan de Grotestraat.
   Een van de explosievenruimers kroop in een veiligheidspak en bekeek de eventuele bom van dichtbij. Hij maakte een röntgenfoto om te kunnen zien of zich explosief materiaal bevond in het pakje. Toen dit niet het geval bleek te zijn, werd de boosdoener in een plastic zakje meegenomen. De eigenares van de Ford kon opgelucht ademhalen. „ Het is een fijn autootje.”
   Het pakje in de schoen bleek geen chocoladeletter, maar een flitsonderdeel voor het maken van foto’s te zijn.
   Later in het weekeinde meldde zich bij de politie een goochelaar. De geprepareerde schoen was onderdeel van zijn show en was na diefstal van zijn tas op straat gegooid.


Een explosievenruimer benadert de ‘ bom’.
Foto: William Moore