26 augustus 2005

Koningin Beatrix opent tentoonstelling.

Beatrix opent Gebroeders van Limburg

Vrijdagmiddag, 26 augustus opende koningin Beatrix in museum Het Valkhof de tentoonstelling De Gebroeders van Limburg.
Omstreeks 16.50 uur arriveerde ze per auto bij de Valkhof, waar ze werd welkom geheten door burgemeester Guusje ter Horst en waarnemend commissaris der Koningin Esmeijer.
De publieke belangstelling was, in tegenstelling tot 3 juni, toen ze een bezoek aan Nijmegen en Ubbergen bracht, deze keer erg minimaal. De tentoonstelling gaat over Nijmeegse meesters aan het Franse Hof van 1400 tot 1416. Daarnaast bezocht de Koningin in het museum de expositie Rijke Uren, waar een hedendaagse variant op het middeleeuws getijdenboek Les Très Riches Heures te zien is.
 DSCF3857.JPG

MUSEUM HET VALKHOF   (Bron: de Gelderlander)
De Van Limburgs bekijken met loep
Door JAAP BAK NIJMEGEN

Een verplicht nummer? Misschien, maar koningin Beatrix nam gisterenmiddag ruimschoots de tijd om zich te laten informeren in museum Het Valkhof in Nijmegen.
De expositie over middeleeuwse miniaturen van de gebroeders Van Limburg werd bekeken met een loep. Noodzakelijk om de verfijnde details en kleurschakeringen niet te missen.
De miniaturen zijn afkomstig uit het kostbare getijdenboek van de Van Limburgs. Rob Drückers en Pieter Roelofs van het museum en verantwoordelijk voor de tentoonstelling geven uitleg over wat er te zien is en hoe deze opmerkelijke prentkunst werd gemaakt.
Ruimschoots voor de  aankomst van de koningin hebben zich ruim honderd belangstellenden verzameld op het plein voor het museum.
Even daarvoor is er nog met man en macht gewerkt om de graffiti van de muren te halen. ’ s Morgens werden namelijk door het museumpersoneel protestleuzen ontdekt met ‘ Rot op Bea’. De graffiti moet in de nacht van donderdag op vrijdag zijn aangebracht.
Als de koninklijke stoet arriveert klinkt er een aarzelend, maar spontaan applaus op, wanner de koningin uit haar limousine stapt.
Het middeleeuwse troubadourgezelschap De Gebroeders van Limburg verwelkomt de vorstin met muziek en een bloemetje.
In zijn welkomstwoord laat voormalig burgemeester Ed d’Hondt van Nijmegen, voorzitter van stichting Museum Het Valkhof, voorzichtig weten dat nu eindelijk ‘ die mysterieuze sluier rond de gebroeders Van Limburg met deze expositie wordt weggenomen’. „ Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Ik ben bang dat deze tentoonstelling een succes dreigt te worden.”
Namens de stichting Gebroeders van Limburg voert Clemens Verhoeven het woord. Hij legt uit hoe hij er via de Verenigde Staten achter kwam dat de wereldberoemde middeleeuwse miniaturisten Nijmegenaren waren.
In 2000 vatte hij het plan op om de ‘ verloren Nijmeegse zonen’ in het collectieve geheugen van de stad terug te brengen. De anonimiteit die ze in Nijmegen genoten, moest worden opgeheven. Na veel speurwerk, stapte hij twee jaar geleden naar het museum om te pleiten voor een overzichtstentoonstelling.
Het resultaat daarvan is gistermiddag officieel geopend. Een expositie die is opgebouwd als een drietrapsraket: de historische context van de vroege vijftiende eeuw, het werk van de gebroeder Van Limburg en als sluitstuk een modern ‘ getijdenboek’, waarbij hedendaagse Nijmeegse kunstenaars speciaal werk maakten met de twaalf maanden als uitgangspunt. De twaalf moderne kunstwerken worden vergezeld door twaalf gedichten van gerenommeerde dichters.
De kunstenaars en dichters waren allen aanwezig om de koningin uitleg te geven over hun werk en gedicht. Beatrix liet zich uitvoerig informeren over de verschillende kunstwerken.

 


Koningin Beatrix bekijkt een middeleeuws miniatuur van de gebroeders Van Limburg door een loep.
Foto: Theo van Zwam/ De Gelderlander