6 juli 2024
v.l.n.r marsleider Henny Sackers namens de Vierdaagse, burgemeester Hubert Bruls en Joris Bouwmeister namens de Vierdaagse feesten.

Donderdag werd in de raadszaal van het Stadhuis in Nijmegen een persconferentie gehouden i.v.m. de naderende Vierdaagse. Burgemeester Hubert Bruls sprak namens de gemeente, marsleider Henny Sackers namens de Vierdaagse en Joris Bouwmeister namens de Vierdaagse feesten. Dit jaar doen er 86 nationaliteiten mee en de beide nieuwkomers zijn Burkino Fasso en Noord Macedonië.  Het aantal deelnemers is 47.000 en toen de laatste 7000 deelnemersbewijzen werden aangeboden waren die binnen 4 uur verkocht. De jongste deelnemers (11 jaar, maar worden dit jaar 12) zijn Eva en Hielke en de oudste deelnemer is Huub Moenen uit Bergen op Zoom. (91 jaar). Bruls kondigde ook aan dat hij in de toekomst een verbod op blikjes bier wil hebben. Ook is het niet meer toegestaan om stoelen en banken eerder dan een week voor de intocht langs de Via Gladiola te plaatsen. Deze zullen dan worden opgeruimd. Er hebben zich 1400 deelnemers tussen de 11 en 15 jaar ingeschreven. Ook het aantal deelnemers dat per fiets komt is flink gestegen. Van 12.000 naar 18.000 wandelaars.Het aantal militairen dat meeloopt staat op 6500 uit 34 landen. Ook de politie-inzet van Politie Oost Nederland wordt behoorlijk teruggebracht. Zij zullen alleen op cruciale plekken aanwezig zijn en de rest wordt ingevuld door verkeersregelaars. Ook de safety car doet dit jaar weer mee. Deze rijdt voorop met een snelheid van ongeveer 8 km en zorgt er voor dat de eerste wandelaars niet eerder dan de verkeersregelaars op gevaarlijk punten zijn.  Tijdens de zomerfeesten zal de binnenstad niet meer om 12.00 uur maar om 14.00 uur afgesloten worden. En zo was er nog veel meer nieuws.

Vierdaagse Nijmegen: Traditioneel Wandelfeest met Vernieuwende Elementen

De jaarlijkse persconferentie van de gemeente Nijmegen, Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen en Stichting De 4daagse markeert de start van de 106e editie van de Vierdaagse. Van 13 tot en met 19 juli staat Nijmegen in het teken van de Vierdaagsefeesten, met het wandelevenement van 16 tot en met 19 juli.

Veiligheidsmaatregelen en Innovaties

Tijdens de persconferentie maakten burgemeester Hubert Bruls, marsleider Henny Sackers en Joris Bouwmeister, directeur van de Vierdaagsefeesten, een aantal vernieuwingen bekend. Een belangrijke innovatie is de app voor leeftijdscontrole, die het makkelijker moet maken om te controleren op leeftijd bij het bestellen van alcoholische drankjes.

Ingrijpen tegen Vroegtijdig Claimgedrag

De gemeente Nijmegen neemt maatregelen tegen het vroegtijdig reserveren van plekken langs de wandelroute, vooral op de Sint Annastraat. Alles wat vóór 13 juli illegaal langs de weg staat, wordt verwijderd. Dit jaar introduceert de gemeente de “kraakwagen van de dag”, die ongeoorloofd geplaatste objecten afvoert en verwerkt als restafval.

Verbod op Drankblikjes

Om milieuvervuiling en oneerlijke concurrentie voor de horeca te verminderen, werkt de gemeente aan een verkoopverbod op drankblikjes. Burgemeester Bruls benadrukt het belang van gelijkheid en respect tijdens het evenement.

Extra Verkeersregelaars door Personeelstekort Politie

Vanwege het personeelstekort bij de politie regio Oost, zet de gemeente dit jaar extra verkeersregelaars in om de doorstroom bij 480 kruisingen te bevorderen zonder dat dit politiecapaciteit kost.

Groeiende Deelnemersaantallen en Diversiteit

De Stichting Vierdaagse rapporteerde dat de laatste 7000 startbewijzen binnen 49 minuten waren uitverkocht. Er zijn 47.000 nieuwe inschrijvingen uit 86 verschillende landen, waaronder deelnemers uit Burkina Faso en Macedonië. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers neemt af, wat positief is voor de toekomst van het evenement.

Betere Fietsfaciliteiten en Medische Zorg

Met 12.000 fietsenstallingen wil het evenement duurzaamheid bevorderen door deelnemers te stimuleren met de fiets te komen, wat de stikstofuitstoot vermindert. De medische post in Cuijk is nu gevestigd in een permanent gebouw, wat de zorg voor wandelaars verbetert. Een elektrische veiligheidskar wordt dit jaar ingezet voor extra veiligheid.

Pilot voor Herverdeling van Startbewijzen

Dit jaar konden ruim 2300 extra mensen deelnemen dankzij een pilot die startbewijzen opnieuw verdeelt wanneer deelnemers annuleren. Marsleider Henny Sackers verwacht dat deze succesvolle proef in toekomstige edities zal worden voortgezet.

Liefdadigheid en Innovatie

Vorig jaar bracht het evenement €950.000 op voor goede doelen, en dit jaar wordt verwacht dat dit bedrag de €1 miljoen zal overschrijden. Er worden ook proeven gedaan met kortingscoupons en oplossingen tegen de wildgroei van taxi’s.

Oproep tot Gezond Verstand

Burgemeester Bruls benadrukte het belang van gezond verstand en respect voor elkaar. “We willen iedereen gelijke kansen geven,” zei Bruls. “Gebruik je gezonde verstand en houd rekening met elkaar, zodat we samen kunnen genieten van een prachtige Vierdaagse.”

De Vierdaagse van Nijmegen blijft een feest van verbroedering, vrijheid en gezondheid, en een voorbeeld van hoe een eeuwenoude traditie kan evolueren met behoud van haar unieke karakter.