16 augustus 2024

Leven met Parkinson. Bijeenkomst op 27 september

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. In Nederland leven 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000. Op vrijdag 27 september organiseert Mantelzorg Berg en Dal een informatieve bijeenkomst over leven met Parkinson. Deze bijeenkomst is van 14.00-16.00 uur in Het Kulturhus, Roerdompstraat 6 in Beek. Inloop is vanaf 13.30 uur. Mantelzorg Berg en Dal geeft deze middag informatie over de ziekte Parkinson zodat inwoners nog beter weten wat deze ziekte inhoudt. Ze geven hierbij extra aandacht wat dit betekent voor naasten of de mantelzorger. Je hoort meer over onder andere de symptomen, erfelijkheid, leeftijd en risico, welke vormen er zijn, en vooral wat het in het leven na de diagnose betekent voor iemand met Parkinson en hun naasten. De middag is bedoeld voor mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De bijeenkomst is gratis. Wil je graag komen? Aanmelden kan tot en met 20 september. Aanmelden kan via info@mantelzorgbergendal.nl of 085 040 60 66. Programma:

13.30– 14.00              Inloop

14.00                           Opening

14.10 – 15.00             Presentaties door:

  • Myriam Koster, RadboudUMC, Parkinsonverpleegkundige over de ziekte van Parkinson
  • Hilde Wijngaards-Berenbroek als ervaringsdeskundige/mantelzorger (en vrijwilliger Parkinson Café Regio Nijmegen) vertelt over leven met Parkinson vanuit de rol als naaste en welke gevolgen dit kan hebben voor de omgeving

15.00 – 15.30             Pauze . In de pauze is gelegenheid om te praten met vertegenwoordigers/professionals bij de informatietafels van Mantelzorg Berg en Dal,  Wmo, Alzheimer Café, Sociaal team, Parkinson Café Regio Nijmegen, Zorg voor Parkinson, een ergotherapeut. De aanwezigen kunnen in de pauze ook schriftelijke vragen stellen bij de tafel van Mantelzorg Berg en Dal. Deze worden na de pauze anoniem beantwoord.

15.30 – 16.00             Tafelgesprek. Beantwoorden van de vragen en toelichting op wat Mantelzorg Berg en Dal kan betekenen.. 16.00  Afsluiting. 

Over Parkinson

Hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen en Parkinson-expert Bas Bloem van het Radboudumc : “Met deze groei zijn er in 2040 bijna dertien miljoen mensen op de wereld met Parkinson. Hier moeten we dringend iets aan doen, want Parkinson behoort tot de meest invaliderende hersenziekten ter wereld.”

“Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte, die ontstaat in de hersenen maar de manier waarop de ziekte zich uit, is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen Parkinson. Van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan aan de vloer en geen initiatief meer tonen. De behandeling en begeleiding bij Parkinson vragen om een hele specialistische en deskundige aanpak. Daarbij moet telkens opnieuw gekeken worden naar de behoeften en de wensen van degene met Parkinson en hun naasten” (bron Parkinsonnet) Ook voor partner, familie en andere naasten verandert je leven enorm als je te maken krijgt met Parkinson. Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl

 

Achtergrondinformatie: Forte Welzijn en Mantelzorg Berg en Dal 

Forte Welzijn is een onafhankelijke instelling voor lokaal welzijnswerk. Wij ondersteunen en stimuleren mensen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zowel individueel als groepsgewijs. We doen dit vanuit sociale bewogenheid en bevorderen dat mensen zelf hun keuzes kunnen maken. De werkwijze van Forte kenmerkt zich door professioneel en integer handelen. Forte werkt samen met andere organisaties die zich eveneens inzetten voor het welzijn van mensen. Mantelzorg Berg en Dal  wordt ondersteund door Forte Welzijn.