3 juli 2024

Let op dit groene gevaar in je tuin!

Het risico van brandgevaar in tuinen is een groeiend onderwerp van bezorgdheid, vooral in de warme zomermaanden. Veel huiseigenaren vragen zich af welke tuinaanleg de veiligste optie is: kunstgras of graszoden. Kan jij deze kennis ook wel gebruiken? Lees dan snel door en ontdek de respectievelijke brandrisico’s. De opkomst van kunstgras. Kunstgras heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Veel mensen kiezen voor deze optie vanwege het onderhoudsgemak en het ‘altijd groene’ uiterlijk. Kunstgras is gemaakt van synthetische vezels die in de meeste gevallen bestand zijn tegen de elementen. Echter, dit betekent niet dat kunstgras volledig brandveilig is. In feite kunnen sommige soorten kunstgras snel vlam vatten wanneer ze in contact komen met een open vuur of een andere hittebron. Daarom is het belangrijk voor tuineigenaren om te begrijpen welke materialen zijn gebruikt bij de productie van het kunstgras dat in de tuin ligt. Brandgevaar bij kunstgras. Kunstgras kan een hoger brandrisico met zich meebrengen vanwege de synthetische materialen waaruit het bestaat. Deze materialen zijn vaak gemaakt van petroleum gebaseerde producten, die brandbaar zijn. Wanneer kunstgras in aanraking komt met bijvoorbeeld een sigarettenpeuk, barbecue vonken of vuurwerk; kan het snel in brand vliegen. Bovendien kan de rook die vrijkomt bij het verbranden van kunstgras giftige stoffen bevatten, wat gevaarlijk is voor de gezondheid. Houd brandbare voorwerpen zodoende uit de buurt van kunstgras en zorg dat je altijd een brandblusser ter beschikking gesteld hebt. Lees hieronder verder.

 

 

De voordelen van graszoden. 

Graszoden, ook wel natuurlijke grasmatten genoemd, vormen een traditionelere keuze voor tuinen. Deze grasmatten zijn gemaakt van echte grasplanten die in de grond zijn geworteld. Een van de grootste voordelen van graszoden is dat ze minder brandbaar zijn in vergelijking met kunstgras. Natuurlijke graszoden bevatten vocht en zijn meestal minder vatbaar voor brand, vooral als ze goed worden onderhouden en regelmatig worden bewaterd. Dit maakt graszoden een veiligere optie voor mensen die zich zorgen maken over brandgevaar in hun tuin. 

Onderhoud en preventie

Het onderhoud van zowel kunstgras als grasmatten           gemaakt van graszoden speelt een belangrijke rol in het verminderen van brandrisico’s. Kunstgras moet regelmatig worden schoongemaakt en vrij worden gehouden van bladeren, takken en andere brandbare materialen. Graszoden daarentegen vereisen consistent water om de vochtigheid te behouden, wat helpt bij het voorkomen van brand. Daarnaast is het aan te raden om een brandveilige zone te creëren rondom vuurkorven, barbecues en andere potentiële hittebronnen. Het plaatsen van stenen of tegels rond deze objecten kan helpen om het brandgevaar te minimaliseren. 

Klimaat en omgevingsfactoren. 

Het klimaat speelt ook een belangrijke rol bij het brandgevaar van grasmatten. In gebieden met lange, hete zomers is het risico op brand hoger – in Nederland zijn we dus relatief veilig. Kunstgras kan in deze omstandigheden sneller opwarmen en ontvlambaar worden. Graszoden hebben daarentegen de neiging om beter bestand te zijn tegen hoge temperaturen vanwege hun natuurlijke vochtgehalte. Het is belangrijk om rekening te houden met de klimatologische omstandigheden in je directe omgeving bij het kiezen tussen kunstgras en graszoden voor je tuin.