24 februari 2024

Herdenking bombardement op Nijmegen bij de Schommel.

Burgemeester Mark Slinkman , samen met de leerlingen van het Montessori college Nijmegen bij de kranslegging.

Op woensdag 22 februari vond weer de jaarlijkse herdenking van het bombardement van 22 februari 1944 op Nijmegen plaats. De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het monument “De Schommel” aan het Raadhuishof. Vooraf was er een herdenkingsdienst in de St. Stevenskerk. Na afloop van de kerkdienst in de Sint Stevenskerk liep het hele gezelschap naar de Schommel. Het was deze keer een erg drukbezochte herdenking, nu 80 jaar na het bombardement op Nijmegen in 1944. Maarten van Ooijsen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, alsmede een vertegenwoordiging van de Amerikaanse Ambassade waren aanwezig. Ria Roosendaal, getuige van het bombardement, deed haar verhaal.   Om exact 13.28 uur luidden alle kerkklokken van Nijmegen en werd twee minuten stilte in acht genomen waarna de leerlingen van het Montessori College een erehaag vormden rondom het monument. De leerlingen van Montessorischool Nijmegen-Oost lazen vervolgens gedichten voor.  Aansluitend werden er, met assistentie van de leerlingen van het Montessori onderwijs, kransen gelegd door burgemeester Bruls en de burgemeesters of hun vervangers uit de omliggende gemeenten en de burgemeester van Arnhem. Namens de gemeente Berg en Dal was burgemeester Mark Slinkman aanwezig. Maar ook door vele anderen werden kransen gelegd zoals de Zusters van de sociëteit JMJ en leerlingen van het Montessori college Nijmegen en de Montessori school Nijmegen-Oost. Na afloop was er een samenzijn  met koffie, thee en broodjes in de hal van het stadhuis. Zie de foto’s deel 1; deel 2