15 november 2023

Nieuw leven voor voormalige tuinderij in Beek.

Het terrein van Broekman waar de TOP moet komen.
De Gelderlander meldde woensdag in haar uitgave Rijk van Nijmegen: Toeristische trekpleister in Beek: lunchzaak, parkeerplaats en fietsverhuur, door Geert Willems. Beek krijgt een nieuwe lunchzaak voor koffie, gebak en een broodje, met daarbij een parkeerplaats van waaruit toeristen wandelend of fietsend de Ooijpolder kunnen ontdekken. De plannen voor een nieuwe toeristische trekpleister bij de grote kruising van Beek liggen er al zo’n acht jaar, maar nu lijkt er weer vaart in te komen. De gemeente Berg en Dal heeft 46.500 euro beschikbaar gesteld om een afslag vanaf de St. Hubertusweg te realiseren. Ook de provincie Gelderland (100.000 euro) en initiatiefnemer Rudy Broekman (44.000) leggen er bedragen bij, zodat er een veilige afslag met opstelstroken aangelegd kan worden bij de Hubertusweg, op zo’n 100 meter van de kruising en verkeerslichten van de N325. De financiering van die verkeersingreep moet eerst goed geregeld zijn, dan pas kan de bestemmingsplanprocedure starten voor dit Toeristisch Opstap Punt (TOP), zoals het officieel wordt genoemd. Geert Willems gaat verder met zijn artikel, lees hieronder verder
 

Bij de lunchzaak, die tot 21.00 uur geopend mag zijn, wordt een parkeerplaats voor zestig tot tachtig auto’s aangelegd. Daar mag iedereen parkeren, niet alleen klanten van de horecazaak. Verder is het de bedoeling dat bezoekers er fietsen kunnen huren. De oude bungalow die op het terrein staat wordt gesloopt. De volkstuintjes die eromheen liggen wil plannenmaker Rudy Broekman zoveel mogelijk handhaven. ,,Ik ben 66 jaar en vindt het vooral leuk zo’n TOP te exploiteren, ik hoef er niet veel geld mee te verdienen. Als boerenzoon wil ik een ruimte inrichten met boerenakkers, om te laten zien waar de friet en de popcorn vandaan komen. Dat is bij jongere generaties minder bekend. Verder denk ik aan een beeldentuin. Ik ga niet zelf de horeca runnen, daar zoek ik iemand voor.”

Broekman kocht het terrein in de oksel van Hubertusweg en N325 in 2015 van George Felet, die er decennialang een tuinderij had. Gemeente Berg en Dal en de provincie steunen het plan voor een TOP; er rijden dan minder auto’s in de polder. Toch zorgde regelgeving ervoor dat de plannen telkens uitgesteld moesten worden. Zo wilde Broekman het liefst een restaurant dat tot laat op de avond open is, maar de gemeente gaf uiteindelijk alleen toestemming voor een kleinschalige horecazaak.

De gemeente Nijmegen heeft het terrein inmiddels in het vizier als mogelijke P+R. Bezoekers van het stadscentrum kunnen er hun auto achterlaten en met bus of fiets de laatste 4 kilometer naar Nijmegen afleggen. Broekman: ,,In Nijmegen zeiden ze: begin eerst maar met die TOP, dan zien we de rest wel. Dat is natuurlijk slim, want iedereen kan daar dan al de auto achterlaten en op de bus stappen.” Geert Willems