20 augustus 2023

Schutterij St. Hubertus in de Horst zonder koning en/of keizer.

v.l.n.r Joris Blijderveen, Mare van Neck, Janna Driessen en Luka van Neck.

Zondagmiddag 20 augustus was het koning en/of keizerschieten bij schutterij St. Hubertus in de Horst. Traditiegetrouw wordt daar op de grote vogel geschoten door leden van de schutterij. Als dit gebeurt door een voormalige koning, dat wordt hij keizer en als een ander lid de vogel naar beneden schiet, dan wordt hij schutterskoning.  Maar voor het eerst in de geschiedenis moet de schutterij het zonder koning of keizer stellen. Er was namelijk maar een kandidaat voor het schieten en dat was zand- en grind ondernemer Han Theunissen, die ooit al eens koning was. Hij stelde echter als voorwaarde, dat hij een tegenkandidaat kreeg en niet alleen hoefde de schieten. Daarom werd, nadat de prijzen er af geschoten waren, een limiet gesteld, dat als er zich voor 18.00 uur geen tegen kandidaat meldde, het schieten niet door zou gaan. Om 18.30 uur werd bekend gemaakt dat er zich niemand gemeld had en daarom heeft schutterij St. Hubertus geen koning, die de zittende koning Jeu (afgelopen 4 jaar) kan opvolgen en/of geen keizer. Een grote teleurstelling. Gelukkig was er bij het jeugdkoningschieten wel voldoende animo, maar dat duurde nog tot ongeveer 20.00 uur voordat Janna Driessen de vogel bij het 479ste schot naar beneden haalde. Zij is het komende schuttersjaar de jeugdkoningin van schutterij St. Hubertus in de Horst. Bij de prinsessenboom ging Cindy Hendriks met alle prijzen naar huis. Zij schoot bij het 82ste schot de romp naar beneden en won daarmee alle prijzen. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Alex ten Westeneind aanwezig. Ook schutterij Wyler-Lagewald was als gastvereniging aanwezig. De uitslagen staan hier onder. zie de foto’s (komen nog)

Uitslagen Koningsboom: Kop: Frans Eeren bij het 5e schot; Rechter Vleugel: Judith Kaspers 61ste schot; linker vleugel: Jan Zwartjes 102e schot en de staat was voor Thea vd Pol bij het 150ste schot.

Prinsessenboom: Cidy Hendriks, alle prijzen.

Jeugdkoningschieten: Kop: 186ste schot Joris Blijderveen; rechter vleugel: 196ste schot, Mare van Neck; linker vleugel, 217e schot, Luka van Neck; staat: 314e schot, Janna Driessen; Jeugdkoningin bij het 479ste schot: Janna Driessen.