23 oktober 2022

Vanaf 14 december verandert Museum Het Valkhof zijn naam in Valkhof Museum. Op die datum worden ook de nieuwe huisstijl en website gelanceerd.

Museum Het Valkhof in Nijmegen maakt een vernieuwingsslag. Het museum sloot op 1 oktober de deuren voor een grote verbouwing, die het pand toekomstbestendig en duurzamer maakt. Ook de presentatie van de vaste collectie gaat op de schop. In 2025 opent een vernieuwd Valkhof Museum de deuren voor publiek. Gisteravond werd bij een openbare presentatie van de gemeente in het museum het voorlopige ontwerp van de architect bekendgemaakt. Hiervoor is UNStudio aangetrokken, het bureau van architect Ben van Berkel, dat ook het oorspronkelijke gebouw ontwierp in 1998. Daarnaast werd bekend dat Ineke Hans de binnenhuisarchitect wordt. Hans is een Gelderse kunstenaar en ontwerper die internationaal bekend is geworden met haar duurzame meubels en gebruiksvoorwerpen, die vaak een knipoog bevatten. Haar stijl is warm en aansprekend; haar werkwijze is vaak ambachtelijk. In 2021 exposeerde ze samen met Erik Mattijssen in het museum met de kleurrijke feelgood tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat.

 

Een nieuw gezicht
Bij een vernieuwd museum en een nieuwe naam hoort een nieuwe jas. Thonik ontwierp een nieuw logo, nieuwe huisstijl en nieuwe website. Deze worden gelanceerd op 14 december. Dit is de dag dat Museum Kam officieel heropent na een grote renovatie. Het gebouw wordt in 2023 in gebruik genomen.

We blijven in de lucht
Het museum aan het Kelfkensbos is tot eind dit jaar open voor scholen, maar al gesloten voor bezoekers. In de verbouwingstijd verplaatst het museum naar het voormalige ABN AMRO gebouw aan het Keizer Karelplein 33. Daar programmeert van het vanaf 1 maart 2023 een aantal tijdelijke tentoonstellingen, organiseert het activiteiten en toont het een selectie van topstukken uit de Romeinse tijd. Zo zijn de belangrijkste werken ook in de verbouwingsjaren toegankelijk voor alle liefhebbers van kunst en geschiedenis.