23 april 2022

Meerbericht in/bij het Wylerbergmeer in Beek

De meetboei wordt naar zijn plaats gebracht.

 Het is iets totaal nieuws. Geen weerbericht, maar een “meerbericht” in en bij het Wylerbergmeer in Beek. Daar is donderdag in het meer  een meetboei in het water geplaatst die precies moet monitoren of er gezwommen kan worden of dat er blauwalg in het meer zit. Op de wal is ook een meetstation van het KNMI gebouwd. Het doel is om zo in modellen de groei van blauwalg te voorspellen. Zo kan veel eerder worden besloten of een recreatieplas toegankelijk is voor publiek. Deze aanpak is nieuw. Door deze aanpak is het probleem van blauwalg nog niet verholpen. Al jarenlang zit er zomers blauwalg in het zwemwater van recreatieplas Wylerbergmeer. Drie jaar geleden is er gebaggerd. “Dat heeft onvoldoende gedaan, we gaan nu een vervolgaanpak opstellen”, zegt beheerder Adriaan van der Linden.  “Het is een populair meer, we trekken wel duizenden bezoekers in het zwemseizoen. Door deze nieuwe aanpak krijgen we in ieder geval beter zicht op het blauwalgprobleem.”