27 september 2021

50 jaar Botanische Tuin de Hortus.

Optreden van “Piepschuim”in de Hortus terwijl de trein daarachter voorbij komt.
De Botanische Tuin Hortus, gelegen aan de d’Almarasweg 22d in Nijmegen bestond vorige week 50 jaar en dat werd gevierd. De gehele week vonden activiteiten plaats in de tuin en bijbehorend theehuis en café. Zondag 26 september vond de afsluiting plaats met een open dag.‘Een unieke plek waar we mogen volgen wat de natuur ons brengt, in alle verscheidenheid die ze hier te bieden heeft.’ Dat is wat Hortus betekent voor manager Willemijn van Hulten. Het is dezelfde boodschap die de Nederlandse plantkundige Victor Westhoff meegaf toen hij de tuin 50 jaar geleden oprichtte. ‘Met Hortus willen wij een plek bieden waar mensen kunnen genieten van de natuur en kunnen zien wat het met hen doet. Hier kan je genieten van wat er te zien is en je laten inspireren, laat het maar gebeuren en dan komt het wel goed.’ Van Hulten vertelt met passie over Hortus en de activiteiten voor de viering van het 50-jarig bestaan van dit prachtige stukje Nijmegen. Op de Open Dag waren de vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en konden de kinderen schminken met Danielle en visjes vangen bij de waterbakken. Er waren optredens van “Piepschuim”en “Nimma in een notendop”. Hanna”floor” vertelde in de Botanische Tuin haar verhalen. zie de foto’s 
 
 
 
𝗚𝗿𝗼𝗲𝗻 𝗽𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝗷𝘀 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀 𝗱𝗲 𝗥𝗮𝗱𝗯𝗼𝘂𝗱 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁
Hortus Nijmegen is 50 jaar geleden opgericht als onderzoeklocatie voor studenten van de Radboud Universiteit. Twee jaar later nam de gemeente de tuin over en ondertussen heeft Hortus een eigen bestuur en wordt het bijgehouden door een groot team aan vrijwilligers. De botanische tuin is uniek omdat de ruim 580 plantsoorten die er staan elkaar allemaal versterken en elk iets toevoegen aan het miniatuur ecosysteem. Naast de botanische tuin bestaat Hortus Nijmegen uit een theetuin, kas en openluchtcafé waar je kan genieten van een kopje koffie of thee en een stukje gebak.
Veel inwoners van Nijmegen kennen Hortus niet en dat is jammer. Voor iedere natuurliefhebber is het namelijk een waar paradijsje dat zeker een bezoek waard is. Regelmatig zijn er activiteiten, die vaak gratis te bezoeken zijn, maar het is ook al de moeite waard om gewoon langs te komen en een rondje te lopen door de tuinen en kas. Kijk op de website van Hortus Nijmegen voor meer informatie en alle activiteiten die op de agenda staan. Hier is ook te vinden hoe Hortus gesteund kan worden, door bijvoorbeeld vrienden van Hortus te worden of een donatie te doen. Momenteel loopt de actie ‘Knuffel het Knuppelpad’, een inzameling voor renovatie van het pad dat door de botanische tuin loopt.