3 april 2021

50 jaar Euregio Rijn-Waal: oproep voor verhalen

De Euregio Rijn-Waal viert dit jaar haar 50-jarig bestaan met diverse bijzondere activiteiten. In samenwerking met de Radboud Universiteit willen wij op een creatieve en interactieve manier laten zien hoe het is om in een grensregio te leven. Bent u iemand of kent u iemand met een speciale band met onze mooie regio en heeft u een interessant Nederlands-Duits verhaal? Dan komen wij graag met u in contact. Grensoverschrijdende samenwerking is binnen de Euregio Rijn-Waal inmiddels op vele terreinen vanzelfsprekend geworden. Dit was 50 jaar geleden zeker nog niet het geval. Op 4 mei 1971 werd de Euregioraad opgericht. In de beginjaren werden vooral sociaal-culturele activiteiten zoals seniorenontmoetingen en sportwedstrijden ondersteund. Tegenwoordig wordt er in alle economische sectoren en op alle maatschappelijke terreinen samengewerkt. Niet alleen in de directe grensgemeenten, maar ook steden en gemeenten, die niet direct aan het buurland grenzen, voelen zich onderdeel van de Euregio en zoeken actief naar samenwerkingspartners in het buurland. Schengen, de Euro en natuurlijk ook het subsidieprogramma INTERREG hebben de samenwerking over de grens in belangrijke mate vereenvoudigd en de grenzen doen vervagen.  Graag willen wij dit jaar uw verhalen vertellen. Hoe ervaart u het leven in een grensregio, ervaart u voordelen of juist nadelen? Heeft u misschien de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt en heeft u meegemaakt, hoe de verhouding in de loop der jaren is veranderd? Of ga je nog naar school en denk je er helemaal niet over na als je de grens oversteekt? Of werk of woon je in het buurland, dan zijn wij benieuwd naar uw verhaal. Wij zijn bijvoorbeeld op zoek naar Nederlands-Duitse koppels, mensen die over de grens werken, kunstenaars, musici, maar ook leraren en scholieren. Bent u geïnteresseerd en wilt u uw verhaal met ons delen, stuur dan een mail naar info@euregio.org of thinktankeuregio@gmail.com. Ook kunt u telefonisch via +49-2821-79300 contact met ons opnemen.