20 november 2020

Duidelijkheid over de aanval op schapen in de Ooijpolder. Geen wolf maar een Goudjakhals.

Goudjakhals. Foto Leo Linnartz ARK Natuurontwikkeling (

DNA-onderzoek door Wageningen Environmental Research wijst uit dat de dode schapen in de Ooijpolder het slachtoffer zijn van een goudjakhals. Voor Nederland is de goudjakhals een relatief nieuwe soort. Pas drie keer eerder is een goudjakhals in Nederland aangetoond, waarvan twee keer op de Veluwe. Dit is de eerste keer dat we een aanval op schapen zien door een goudjakhals. In eerste instantie werd er van uitgegaan dat de schapen waren gedood door een wolf, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn geweest. Na de beide aanvallen bij Wilbert Verriet en Jan Leensen zijn er geen nieuwe meldingen geweest. Provincie Gelderland vindt dat schapenhouders hier niet de dupe van mogen zijn en vergoedt de schade, net zoals voor de wolf. Dat doet de provincie totdat er landelijk meer duidelijkheid is over hoe we omgaan met de goudjakhals. Mede op initiatief van leden van de Wolvencommissie in Gelderland is ingezet op lokaal overleg en heeft de provincie noodsets ter beschikking gesteld. Na de twee incidenten is het tot op heden rustig gebleven.

 

Goudjakhals onverwachte nieuwkomer. Tekening Jeroen Helmer ARK Natuurontwikkeling