13 juni 2019

Rollend wandelen over de Duivelsberg

Rondje Duivelsberg

 In het heuvelachtige gebied van de Duivelsberg is afgelopen maanden hard gewerkt aan een familiepad van 2 kilometer. Het familiepad is een route die toegankelijk is voor mensen met hulpmiddelen zoals een rolstoel met luchtbanden en kinderwagens met wat grotere wielen. Donderdagmiddag 13 juni werd “het rondje Duivelsberg” getest ( werd proef gelopen), samen met een aantal vrijwilligers, projectleider Susanne van Rooijen van de Gelderse sportfederatie, Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer, Johannes van de Bent van pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg en wethouder Sylvia Fleuren. In haar openingswoord noemde wethouder Fleuren het al “een Duivelsrondje” maar bij de test viel dat wel mee. De paden van het “rondje Duivelsberg”zijn de afgelopen periode aangepast en er is zelfs een stuk bestaand “wegdek” vrijgemaakt, dat ooit voor of tijdens WWII was aangemaakt, omdat het, toen Duitse grondgebied” de aanvoerweg was naar Zyfflich. zie de foto’s

 

 

 

Duivelsberg toegankelijk voor iedereen

Iedereen mag van de natuur genieten. Ook mensen met een fysieke beperking. De Gelderse Sport Federatie heeft in 2018 – het jaar van Gelderland sport onbeperkt – het initiatief genomen voor een toegankelijk rondje Duivelsberg. Het idee ontstond naar aanleiding van een foto op Facebook van een rolstoel met luchtbanden bij het Pannenkoekenhuis. In samenwerking met gemeente Berg en Dal, Staatsbosbeheer en het pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg werd een concreet plan tot realisatie opgesteld.

 

Familiepad
Het terrein op de Duivelsberg is niet persé makkelijk begaanbaar. De uitdaging was om met de hoogteverschillen, smalle paden en boomwortels tot een geschikt pad te komen. Om het bijzondere landschap niet aan te tasten en de rolstoel met luchtbanden of een kinderwagen met grote wielen een aantrekkelijke route te bieden is gekozen voor een route van 2 kilometer over het familiepad. Een dikke bandenrolstoel is gratis te leen bij het pannenkoekenrestaurant.

 

Zorgeloos op Vakantie

Het toegankelijke rondje past precies in het project Zorgeloos op Vakantie. Doel van dit project is om de regio Rijk van Nijmegen beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichte fysieke beperking en hun reisgenoten. Recreatieondernemers, de Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal (STER), zorgorganisaties, de Gelderse Sport Federatie, de WMO adviesraad , de provincie Gelderland en de gemeente Berg en Dal  werken hier samen aan. De ambitie is om meerdere familiepaden aan te leggen in het Rijk van Nijmegen.