15 december 2018

Zilveren Waalbrugspeld voor Riek van der Velden-Loeffen


Vrijdagmiddag reikte burgemeester Bruls van Nijmegen de Zilveren Waalbrugspeld uit aan mevrouw Riek van der Velden-Loeffen (79) uit Ooij  ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als waakvrijwilliger. Dit gebeurde tijdens een  bijeenkomst in het Logegebouw  Nijmegen, Fortstraat 7Mevrouw H.T.A. van der Velden-Loeffen was voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor haar jarenlange verdiensten als waakvrijwilliger bij de Stichting VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen. Riek der Velden-Loeffen is op 1 november 1993 begonnen als waakvrijwilliger bij de toenmalige Stichting Hulpgroep ThuisSterven. Als waakvrijwilliger waakt zij bij terminaal zieke mensen die thuis willen sterven. Er zijn voor de zieken en de mantelzorger. Dit houdt in: zorgen dat iemand comfortabel in bed ligt, verplaatsen in bed,transfer vanuit bed naar toilet(stoel), opfrissen en verschonen, eten en drinken aanbieden. Maar ook luisteren naar wat de zieke bezig houdt: zijn/haar angst , het verdriet, de pijn, het ongemak, de mooi een moeilijke herinneringen. Dit alles in voortdurende afstemming op de ander,wat is nodig, wat kan ik doen, hoe wilt u het graag. Daarnaast is zij er ook voor de mantelzorger. Om die even rust te geven, iets voor zichzelf te doen, boodschappen te doen of even te kunnen slapen en niet voortdurend alert te hoeven zijn. En ook hún verhaal kwijt te kunnen en hun zorgen en verdriet te delen.  Herman Leensen maakte de foto’s. Zie de foto’s.


 Dat is wat zij in de afgelopen 25 jaar heeft gedaan voor honderden zieken en hun mantelzorgers. Mede door haar hulp konden deze mensen thuis sterven en zijn mantelzorgers door haar ondersteunt om het vol te houden.

Mevrouw Van der Velden-Loeffen ging overal naar toe in de regio:Nijmegen, Dukenburg, Heumen, Malden, Mook, Berg en Dal en de hele Ooypolder. Iedereen kon op haar hulp rekenen.

 Nog steeds werkt zij als waakvrijwilliger, nu overdag. Maar nog altijd krachtig verbonden met VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen. Een stoere, sportieve no-nonsense vrouw met een groot, warm hart.