6 december 2018

Team Verstege Motor Racing dubbelkampioen

In het racen met klassieke racemotoren is Verstege Motor Racing uit Ooij dit jaar Nederlands kampioen geworden in de 3-Uurswedstrijden. Het team – bestaande uit de racende broers Frans en Emile Verstege en hun monteur Eric Neeskens – rijdt deze langeafstandswedstrijden met een Honda in de zogenaamde Youngtimerklasse (motoren tot bouwjaar 1989). Zij mogen zich dubbelkampioen noemen, omdat zij winnaar zijn geworden bij twee verschillende organisaties die deze wedstrijden organiseren. De huldigingen hebben plaatsgevonden op 24 november en op 9 december jl (komt nog).

Dit jaar is fantastisch verlopen, vertelt Frans Verstege. We hebben in het voorjaar – naast het normale onderhoud – gelukkig weinig hoeven doen aan onze motor. Wel hebben we de vering van de motor laten reviseren en laten afstellen door JJ Suspension uit Mill. Dat is een grote verbetering en goed merkbaar in die enige wedstrijd in 2018 waar het hondenweer was, in Itterbeck (Duitsland). De hele dag mooi weer en uitgerekend na de start van de 3-Uurs begon het met regenen. Wat een zware wedstrijd! Onze stratencircuits kennen geen mooie pitboxen, dus na een uur is alles en iedereen zeiknat en rillend van de kou. Dan moet je nog twee uren geconcentreerd blijven rijden op een smal en steeds donker wordend circuit. Vanwege het mooie spektakel voor het publiek, rijden wij onze wedstrijden namelijk bij het vallen van de avond. We wisselen elk half uur van rijder. Je maakt altijd wel wat kleine stuurfoutjes, zeker naar het eind van de wedstrijd, maar de nu scherp sturende Honda heeft ons er echt doorheen gesleept. Het is een heerlijk gevoel dat je niet alleen de zonnige wedstrijden kunt winnen, maar ook de loodzware.

Zijn er nog ambities? Jazeker, het dubbelkampioenschap herhalen in 2019. Daarnaast zouden we ook heel graag onze ‘thuiswedstrijd’, de Drie Uren van Elst, willen winnen. Spijtig genoeg ging deze wedstrijd dit jaar niet door, maar we hopen dat de gemeente en de organisator er volgend jaar wel goed uitkomen. Tot slot zouden we graag wedstrijden willen rijden op beroemde circuits zoals Spa-Francorchamps of op een mooi circuit in Engeland. Dat kan, maar het is ook erg kostbaar en zal voorlopig dus nog bij een wens blijven.