19 oktober 2018

Weekend van de 024geschiedenis in Nijmegen

Van 30 september t/m 25 oktober 2018 staat de tentoonstelling ‘De opstandige Nijmegenaar’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Marienburgkapel. Een ongehoorzaam en opstandig pop-up museum over de rebelse geschiedenis van Nijmegen. In het weekend van 024geschiedenis (zaterdag 20 oktober) zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud op en rondom het Mariënburgplein. Foto Nico van Hoorn.Stevenskerk
Op vrijdagavond 19 oktober zal het weekend van 024geschiedenis geopend worden in de Stevenskerk met een programma, gepresenteerd door de Ridders van Gelre, vol opstandig theater, vurig debat, protestliederen en cabaret. De avond is gratis toegankelijk.

Mariënburg
Vergaar historische kennis en inspiratie in het culturele hart van de stad. Ontdek op zaterdag 20 oktober opstandige spellen, ga mee met de verzetswandeling of leer spioneren en geheimschrift ontcijferen! Verken het pop-up museum ‘De opstandige Nijmegenaar’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Wil je nog verder in het opstandige verleden van Nijmegen duiken? Ga dan naar de historische film in de LUX of krijg nieuwe inzichten bij de lezingen van Radboud in de Stad. Aan het einde van de middag wordt het Literair Baken van Jan Stassen onthuld op de Zeigelhof!

Valkhofkwartier
Beleef op zondag 21 oktober actief geschiedenis, geschikt voor jong en oud! Je kunt op zondag 21 oktober meedoen met een historische vossenjacht langs de diverse locaties van het Valkhofkwartier. Opstandelingen geven je een opdracht of puzzelen om op te lossen. Verzamel jij alle vlaggen?

Ontdek diverse themarondleidingen bij de Sint-Nicolaaskapel, Velorama en in De Bastei. Ga mee met de fietstocht ‘2000 jaar verdediging’, een opstandige gildewandeling of een wandeling over de linkse geschiedenis van Nijmegen. Net als op zaterdag kun je bovendien in de theatervoorstelling ‘Waterpistolen en Confettikanonnen’ het verleden tot leven zien komen. Vanaf 17:00 vindt de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz weer plaats in LUX!

Samenwerking met Nijmeegse middelbare scholen
Leerlingen van de NSG Groenewoud gaan het Marikenbeeld op de Grote Markt een nieuwe outfit geven, waarbij ze het verhaal naar de huidige tijd hebben gebracht. Social Media wordt hierbij gezien als de grote verleider, de huidige Moenen. Daarnaast zullen leerlingen van het Karel de Grote College een creatieve opdracht maken, met de historische opstanden van Nijmegen als inspiratiebron. Het resultaat zal te zien zijn in het Pop-up Museum.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het programma van 024geschiedenis 2018 op onze website: www.024geschiedenis.nl