11 maart 2017

Winnaars Nijmeegse sportprijzen

Marjolein Buis, Nyls Korstanje, N.E.C. Nijmegen A1 en project Swim to Fight Cancer van Aqua Novio ’94 zijn de winnaars van de Nijmeegse Sportprijzen 2016. Nijmegenaren en een vakjury kozen samen uit twaalf genomineerden de winnaars in de categorieën sporter van het jaar, sporttalentprijs individueel, sporttalentprijs teams en sportinitiatiefprijs.

Iedereen kon zijn sporthelden nomineren. Uit die nominaties stelde een onafhankelijke vakjury 12 genomineerden vast. Stemmen van het publiek via internet bepaalden voor 50 procent de uitkomst, het oordeel van de jury bepaalde voor de overige helft wie de prijzen zouden winnen. De jury bestond uit Rob Cuppen (directeur Radboud Sportcentrum), Heino Jacobs (directeur Sportfondsen Nijmegen), Floris Tas (voorzitter Stichting SONS2016 / Nijmegen Global Athletics), Danny Meeuwsen (oud-topsporter), Marit Gijsbers (talentbegeleider Topsport Gelderland), Walter Nieuwkamp (journalist Gelderlander), Marc van Houdenhoven (voorzitter Raad van Bestuur, Sint Maartenskliniek) en Joris Hermans (directeur Instituut Sport en Bewegingstudies).

 

De winnaars van 2016

 

  • Sporter van het jaar

Marjolein Buis (rolstoeltennis): Marjolein won goud op Roland Garros. Daarnaast won zij op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zilver in de finale van het dubbelspel.

 

  • Sporttalentprijs individueel

Nyls Korstanje (zwemmen): Nyls behaalde een zilveren medaille met het Estafetteteam op het WK in Windsor en hij werd 4e op de Europese Jeugdkampioenschappen in Hódmezővásárhely (Hongarije).  

 

  • Sporttalentprijs teams

N.E.C. Nijmegen A1 (voetbal): N.E.C. Nijmegen A1 eindigde in het seizoen 2015-2016 op de zevende plek in de landelijke Eredivisie A-jeugd. Zij werden eveneens tweede in de landelijke bekerfinale.

 

  • Sportinitiatiefprijs

Aqua Novio ’94 heeft zich ingezet voor het project Swim to Fight Cancer. Ze behaalden een prachtig resultaat en doneerden 18.000 euro om in de toekomst een geneesmiddel voor kanker te vinden.

 

Huldiging EK- en WK-gangers

De Nijmeegse sporters die in 2016 deelnamen aan een EK of WK werden bij de uitreiking van de sportprijzen ook nog even in het zonnetje gezet. Hulde aan Noud Schoenaker (hockey), Linda van Vliet (triatleet), Laura de Vaan (handbiken), Roan Korver (vechtsport), Amal Aoulad Baktit (vechtsport), Mara Titarsolej (turnen), Juliette Berens (turnen), Lotte Tromp (synchroonzwemmen), Koen Metsemakers (roeien), Erik Dekker (roeien), David Nordemann (mountainbike), Maarten Paes (voetbal), Jayden Hendriks (vechtsport), Giovanni Codrington (atletiek) en Monique Kleinstapel (gewichtheffen) voor hun prestaties!

 

De uitreiking op vrijdagavond 10 maart in de Jan Massinkhal was een feestelijke avond voor sporters en hun families, clubgenoten en sportverenigingen. Wethouder Renske Helmer-Englebert: “Deze avond toont dat Nijmegen veel sportief talent herbergt. Ik ben trots op deze kanjers, die een inspiratie zijn voor jonge sporters in de stad, met én zonder beperking. En ik hoop in hier volgend jaar weer nieuwe gezichten op het podium te zien. Ik wens alle Nijmeegse sporters in 2017 veel sportplezier en succes!”