20 februari 2017

A.s woensdag herdenking bombardement Nijmegen

Op woensdag 22 februari aanstaande vindt de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen plaats. De herdenkingsplechtigheden vinden plaats in de Sint-Stevenskerk en bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. De officiële herdenking aanstaande woensdag 22 februari vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.
Het programma luidt als volgt:

12.00 uur: Gebedsdienst in de Sint-Stevenskerk. Hier zullen onder andere burgemeester Bruls en enkele regio-burgemeesters aanwezig zijn.
Om ongeveer 12.40-12.45 uur loopt het gezelschap gezamenlijk naar de Schommel aan het Raadhuishof. Om 13.00 uur start hier de officiële herdenking. Sprekers hier zijn:
– Burgemeester Bruls
– Deputy chief of mission Miss Keneson-Hall (US Embassy)
– Joost Rosendaal van Stichting In Paradisum
– Jeroen van Zuylen van Stichting In Paradisum. Hij leest voor uit de dagboeken van Ab Uijen.
Om exact 13.28 uur zullen de kerkklokken luiden en wordt twee minuten stilte in acht genomen.
Hierna zullen leerlingen van het Montessori College Nijmegen en Basisschool Montessori Nijmegen zelfgemaakte teksten voordragen en het gemaakte werkstuk bij de kleine kastanjeboom plaatsen.
Aansluitend worden er kransen gelegd. De kinderen van de Montessorischolen zullen hierbij assisteren.
Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis.

Gelijktijdig met de herdenking bij de Schommel is er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg. Hier liggen veel slachtoffers van het bombardement begraven.
Na afloop is hier een informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 (begin Daalseweg)