18 augustus 2016

Wielen en werken voor de bij

Dinsdag 23 augustus: Wheels of Wisdom. Dinsdag 23 augustus begint om 10.30u vanuit de Stevenskerk in Nijmegen een ‘sponsorloop’ met rolstoel of fiets voor een nieuwe bijenboom aan pelgrimsroute de Walk of Wisdom: de Wheels of Wisdom. Het traject van 7 kilometer is het begin van de rolstoelvariant van de 136 kilometer lange pelgrimsroute en voert naar de tuinen van twee imkers van stichting Bijendichterbij in de Ooijpolder. Joyce de Kleyn van Wijstaanop! rijdt met haar rolstoel voorop. Na de sponsorloop van 7 kilometer bieden de imkers van stichting Bijendichterbij een lunch aan voor de deelnemers. Ook kan er in de tuin gewerkt worden rondom de bijenkasten en geeft Dineke de Velde Harsenhorst ‘een benefietconcert voor de bij’. Wie mee wil doen, kan zich vanaf 10.00 uur melden bij de Stevenskerk. Deelname is vanaf vijf euro.

joyce de kleijn wij staan op

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom werd vorig jaar geopend. De route staat los van een religie en heeft als verbindende gedachte dat iedereen deel uitmaakt van dezelfde aarde. De stichting achter de route wil op termijn een rolstoelvariant ontwikkelen en maakt met de Wheels of Wisdom een eerste begin. De sponsorloop past in een serie sponsorlopen om iets terug te doen voor het landschap. Zo is in juli 625,- bij elkaar gelopen voor begin- en eindpunt de Stevenskerk. Bij de Wheels of Wisdom wordt gespaard voor een boom die gunstig is voor de bijenstand.

Stichting Bijen Dichterbij, vijf imkers actief in de Ooijpolder, adopteren de boom. De imkers maken zich sterk voor bomen met bloesems die een grote aantrekkingskracht uitoefenen voor bijen. De bijen hebben het moeilijk in Nederland.

Wijstaanop! is een actiegroep die zich inzet voor volwaardige toegang tot de maatschappij voor mensen met een beperking. Ze ijvert o.a. voor implementatie van een VN-verdrag dat hiertoe recent in Nederland werd geratificeerd.

Programma

10.30u Verzamelen bij Stevenskerk, opening Wheels of Wisdom door Joyce de Kleijn van Wijstaanop!
11.00u Sponsorloop (al fietsend of wielend) van 7 kilometer naar de Koekoeksgaard in de Ooijpolder: Hezelstraat 13, 6576 JL Ooij. Je kunt hier ook direct naar toerijden. De route is toegankelijk voor mensen met een beperking, maar de eerste kilometer is wel avontuurlijk! Er is eventueel een vlakker alternatief. 12. 30u Lunch in de Koekoeksgaard, aangeboden door imkers Alberthe Papma en Anja Krol van Stichting Bijen Dichterbij.
13.00u ‘Benefietconcert voor de bij’ door Dineke de Velde Harsenhorst
13.30u- 14.00u Rondleiding door de (permacultuur) tuinen van imkers Anja Krol en Alberthe Papma
14.00u – 16.00u In de tuin werken voor wie kan
16.00u Afsluitende borrel.

Meer: http://walkofwisdom.org/bijenboom