30 november 2015

Bewoners Nijmegen krijgen nieuw systeem voor parkeren bezoek

Vanaf 1 januari regelen bewoners in de betaald-parkerengebieden het parkeren van hun bezoek op een nieuwe manier. Een papieren kaartje is niet meer nodig. Bewoners kunnen hun bezoek aan- en afmelden via de website www.nijmegen.nl/parkeervergunning of bellen met de gemeente. Net als nu kunnen bewoners hun bezoek vanaf 1 januari goedkoper laten parkeren op plekken waar betaald parkeren geldt. Het parkeren kost 20 cent per uur (met een maximum van 2,40 per dag). Nu is dat nog 90 cent per uur (met een maximum van 2,60 per dag). Voordeel voor de bewoners is verder dat ze met de nieuwe bezoekersvergunning alles vanuit huis kunnen regelen en meerdere kentekens tegelijk kunnen aanmelden. Het bezoek hoeft niets meer te doen, behalve het kenteken doorgeven aan de gastheer of -vrouw.image-2216047 bezoekers

De kentekens in de betaald-parkerengebieden worden gescand om te kijken of ze een vergunning hebben. Dit kan een bezoekers-, bewoners- of zakelijke parkeervergunning zijn. Papieren vergunningen en kaartjes zijn niet meer nodig. Verschil met vroeger is dat de bewoner het parkeren betaalt of voorschiet voor zijn bezoek. En hij of zij meldt zijn bezoek aan met het kenteken van de auto en daarna weer af. Dit kan via de website, een snelkoppeling op smartphone of tablet of telefonisch. Er wordt per minuut betaald. Bewoners die geen computer hebben of graag hulp krijgen, kunnen altijd terecht bij de Stadswinkel. Ook is er een speciale telefoonlijn voor aan- en afmelden van bezoek. In december zijn er drie inloopbijeenkomsten om vragen te beantwoorden en klanten te helpen met de aanschaf van uren. Bewoners van een adres buiten de singels kunnen jaarlijks een tegoed kopen van maximaal 400 parkeeruren. Bewoners van een adres binnen de singels en 1e ring kunnen maximaal 500 parkeeruren aanschaffen. Alle bestaande klanten ontvangen bij de introductie van de nieuwe bezoekersregeling eenmalig vast een gratis starttegoed van 10 uur van de gemeente. Komende week krijgen bewoners informatie en inloggegevens voor een account. In verschillende steden wordt met hetzelfde parkeersysteem gewerkt en het is getest door Nijmeegse toekomstige gebruikers. Eerder dit jaar zijn ook de bewoners- en de zakelijke parkeervergunning ‘digitaal’ gegaan. De resultaten van en ervaringen met de digitale bezoekersregeling zullen halverwege 2016 worden geëvalueerd. Meer informatie: www.nijmegen.nl/parkeren