27 oktober 2015

Ooijpolder maakt kans op Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2016.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft dertien ‘gebieden met passie’ genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2016. Gedeputeerde Josan Meijers zal de prijswinnaars van de vakprijs en de publieksprijs op 21 april bekend maken tijdens de manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit. Op de oproep aan gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur om een gebied met passie in te sturen, kwamen 56 inzendingen. Daaruit is de volgende shortlist geselecteerd: zie bij lees verder.stcrt-2015-15909-1

 

Inzending Gemeente
Boekenstad Bredevoort Aalten
Weteringse broek Apeldoorn en Voorst
Ooijpolder Berg en Dal
Diefdijk, Gelderse Waterlinie-landschap Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal en Zaltbommel
Horsterpark Duiven
De Goudsberg, Lunteren Ede
IJsselstein en omgeving Hattem
Honigfabriek en omstreken Nijmegen
Oude IJssel, van grens tot stuw De Pol Oude IJsselstreek
Renkums beekdal Renkum
Landgoed Scherpenzeel Scherpenzeel
Dorp Bergharen Wijchen
Waterkwartier Zutphen

 

De vakjury staat onder voorzitterschap van Jan Terlouw en bestaat verder uit Christel Steentjes (adviseur omgevingskwaliteit Gelders Genootschap), Marc Nolden (landschapsarchitect FREELANdSCHAP), Rudy Brons (landschapsarchitect Brons + Partners) en Saskia Bak (directeur Museum Arnhem).

 

Publieksjury

Vanaf half december kunnen Gelderlanders hun stem op één van de dertien genomineerden uitbrengen via internet.

 

Gebiedenatlas

De Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit loopt samen op met het maken van de gebiedenatlas. ‘Die komt voort uit de Omgevingsvisie en moet een inspirerend instrument worden dat helpt bij het delen van de kwaliteiten van de Gelderse leefomgeving’, stelt Meijers. ‘Goede voorbeelden van geslaagde gebiedsontwikkeling helpen initiatieven elders in de provincie.’

De Gebiedenatlas Gelderland moet ook in april 2016 worden opgeleverd.