21 september 2015

Tips van de brandweer.

De brandweer stuurde het volgende persbericht: Brand: iets waar we liever niet aan denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Brandweer Gelderland-Zuid adviseert u om rookmelders op te hangen en een vluchtplan te maken. Rookmelders redden levens.
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van een rooklucht. Hang daarom rookmelders op. Het alarm van een rookmelder gaat af wanneer er rook in huis ontstaat. Het geluid maakt u wakker, waardoor u tijd heeft om te vluchten. Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten: de overloop, de hal en de gang van elke verdieping.DSCF1050brandmelderactie naam

Vluchten bij brand
Als er toch brand uitbreekt, kunt u dan veilig buiten komen? En uw kinderen, kleinkinderen of huisgenoten? Bij brand bent u de eerste minuten op uzelf aangewezen, omdat de brandweer dan nog niet ter plaatse is. Bij brand zijn de bekende trap, overloop en gang onherkenbaar en soms moeilijk of niet te bereiken. Dit komt niet alleen door het vuur, maar vooral door de zwarte, dikke en giftige rook. U ziet niets meer en ademen gaat moeizaam.

Daarom is het belangrijk om een vluchtplan te maken en dit plan te oefenen. In een vluchtplan staan afspraken die u met uw gezinsleden heeft gemaakt.

 1. Bepaal de snelste en veiligste vluchtroute. Rook stijgt op, vlucht daarom van boven naar beneden. Vlucht bij voorkeur naar de straatkant zodat hulpverleners u kunnen zien en bereiken.
 2. Bepaal een tweede vluchtroute voor als de eerste is geblokkeerd.
 3. Spreek een verzamelplaats af waar u elkaar na het vluchten ontmoet. Zo weet u snel of er nog iemand binnen is.
 4. Kies een vluchtkamer voor als de tweede vluchtroute ook is afgesloten. Liefst een kamer aan de straatkant of met een balkon, zodat de brandweer er bij kan. Spring niet naar beneden! Wacht op hulp.
 5. Spreek af wie voor uw baby, kind(eren) of huisdier zorgt.
 6. Spreek een vaste plek af voor uw huissleutels.
 7. Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter u. Een deur houdt de brand minimaal 20 minuten tegen.

In geval van brand

 • Blijf kalm
 • Waarschuw de overige bewoners
 • Vlucht volgens uw vluchtplan
 • Blijf dicht bij de grond
 • Gebruik nooit de lift
 • Bel direct 1-1-2

Meer weten?
Meer informatie vindt u op www.brandweer.nl/gelderland-zuid.nl . Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar: Brandveiligleven@vrgz.nl of neem contact op met de medewerker Risicobeheersing in uw gemeente. W. Gerritzen, wiljan.gerritzen@vrgz.nl. Telnr.; 088-4575608.