30 april 2015

WOZ-bezwaar door ‘no cure no pay’-bureau: gratis of niet?

Eind april krijgen de inwoners van de gemeente Groesbeek van Munitax hun aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Via advertenties en reclameflyers bieden steeds meer bureaus en makelaars zich aan om voor de burger gratis bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking van de gemeente. Maar hoe werkt dit nu echt, en is gratis wel écht gratis?   Lees verder.DSC_9064

Werkwijze ‘no cure no pay’-bureaus
Het is belangrijk om te weten dat deze bureaus en makelaars een kostenvergoeding van de gemeente krijgen voor zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd. Afhankelijk van de afhandeling van het bezwaarschrift voor een woning kan deze vergoeding € 235,- tot € 670,- bedragen.
Deze door de gemeente verstrekte kostenvergoedingen worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerende zaakbelastingen voor het volgende belastingjaar. Uiteindelijk worden alle belastingbetalers met deze extra kosten geconfronteerd. Dus gratis is in dit geval uiteindelijk niet gratis.
Onjuiste WOZ-waarde?
Munitax doet namens de gemeenten haar uiterste best de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. “Als u van mening bent dat Munitax een fout heeft gemaakt, belt u ons dan, tel. 024-6780962. We zijn elke werkdag tussen 8.30-12.30 uur bereikbaar. Wij nemen de aanslag en/of de WOZ-beschikking dan met u door. Komen we er samen niet uit, dan kunt u alsnog schriftelijk bezwaar maken bij de heffingsambtenaar. Dat bezwaar moet binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet ingediend worden.”
Munitax wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt. “Wij hebben er geen enkel belang bij om de WOZ-waarde te hoog vast te stellen. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde passen we deze voor u aan. Wij helpen u graag en altijd gratis!”