8 februari 2015

70e verjaardag Operatie Veritable. Herdenking Groesbeek.

Vandaag (zondag) is het precies 70 jaar geleden dat de “Operatie Veritable” (het Rijnland offensief, de beslissende geallieerde aanval waarbij in drie fases de Rijn bij Wesel moest worden bereikt) in de omgeving van Nijmegen begon. Dat was ( 8 februari 1945) een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog, waarbij een reusachtig Brits-Canadese legermacht zich in beweging zette in de richting van het Duitse Reichswald. Ongeveer  500.000 geallieerde manschappen en materieel werden daarbij ingezet. Dit was het begin van de verovering van het Rijnland en de rest van Duitsland, maar het was ook de aanzet tot de bevrijding van de rest van Nederland. Op de Canadese begraafplaats in Groesbeek werd dit gebeuren op  zondag  8 februari herdacht, in het bijzijn van  vertegenwoordigers van de Canadese, Britse, Amerikaanse en Duitse ambassades, alsmede the Royal Canadian en Royal British Legion. Muzikale medewerking werd verleend door Fanfare Jubilate Deo o.l.v. Mariska Brienen-van Melis uit Groesbeek. Namens de gemeente Groesbeek was locoburgemeester Thijssen aanwezig. Door drie personen werden herinneringsmomenten gedeeld, terwijl pastoor Henk Janssen het gezamenlijk gebed uitsprak. Door de diverse genodigden werden kransen gelegd namens hun land, ambassade of anderszins.  DSC_5420 Operatie Veritable (Large) zie de foto’s.

Op 8 februari 1945 gingen vijf Canadese en Britse divisies in de aanval richting Kleve, Goch en Gennep. De bodemgesteldheid was dermate slecht en de Duitse tegenstand op eigen terrein zo furieus, dat de aanval maar zeer traag verliep. Als operatie Veritable op 22 februari 1945 ten einde loopt zijn de geallieerden tussen de 25 en 30 kilometer opgeschoten en zijn twee van de drie verdedigingslinies doorbroken. Maar de laatste en sterkste Duitse verdedigingslinie tussen het Geallieerde leger en de Rijn was nog altijd intact. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerde en Duitse militairen. De burgers die maanden later in het bevrijde grensgebied terugkeerden, troffen een desolaat landschap aan. Kapotte huizen, verwoeste akkers en veel, heel veel achtergelaten oorlogsmaterieel. Het leed aan beide zijden van de grens was onbeschrijflijk.   De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden, Werkgroep Vredesinitiatieven, Bahá’í, Groesbeekse kerken en gemeente Groesbeek organiseren samen met de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen twee grensoverschrijdende herdenkingen met als thema, “Begin van een nieuw tijdperk”.

Groesbeek, zondag 8 februari 2015, aanvang 11.30 uur; een herdenking in de Protestantse kerk, Kerkstraat 18, m.m.v. het Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler (Duitsland) o.l.v. Theo Giesbers, met aan het orgel Gerard Rutjes. Zij brengen liederen ten gehore van de Italiaanse priester/componist Marco Frisina. De liederen worden afgewisseld door regionale Duitse en Nederlandse (ooggetuige)verhalen tijdens de periode 44-45.

Groesbeek, zondag 8 februari 2015, aanvang 13.30 uur; een herdenking met kranslegging op de Canadese Erebegraafplaats. Hierbij zijn vertegenwoordigers van de Canadese, Britse, Amerikaanse en Duitse ambassades, alsmede the Royal Canadian en Royal British Legion aanwezig. De herdenking wordt opgeluisterd door fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek o.l.v. Mariska Brienen-van Melis.

 

Donsbrüggen, zondag 22 februari, aanvang 14.30 uur; Oecumenische Dienst in de St. Lambertus kerk, Mehrer Straße 1, gevolgd door een herdenking op de Erebegraafplaats Donsbrüggen. Hier liggen totaal 2.718 graven van militairen en burgerslachtoffers. Daaronder veel burgers en Russische dwangarbeiders die tijdens het bombardement op Kleve om het leven kwamen.

 

De herdenkingen op 8 en 22 februari worden mede mogelijk gemaakt door het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Euregio Rijn-Waal uit Kleve.

.