25 november 2014

Hertelling stemmen Raadsverkiezingen MUG Gemeenten.

Dinsdag zijn de stemmen van de afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen van de inwoners van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek opnieuw geteld in sporthal Heuvelland in Groesbeek. De uitslag is inmiddels bekend en deze heeft geen verandering in de einduitslag gegeven. (zie de Gelderlander) Het volledige persbericht staat hieronder.DSC_8163hertelling stemmen (Large) zie de foto’s

Groesbeek, 25 november 2014
Geen wijziging zetelverdeling na hertelling.
Vandaag, dinsdag 25 november, heeft een hertelling plaatsgevonden van de uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 november jl. in de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. De hertelling heeft niets veranderd aan de zetelverdeling in de nieuwe gemeenteraad. De hertelling heeft wel geleid tot wijzigingen in het aantal stemmen per partij, maar dit heeft geen gevolgen voor de zetelverdeling.
Definitieve uitslag
De definitieve uitslag, zoals vastgesteld tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau op 25 november 2014 om 18.00 uur, ziet er als volgt uit;
Aantal stemmen per lijst
lijstnummer
aanduiding politieke groepering
aantal stemmen
1 CDA met 2584
2 Groesbeekse Volkspartij (GVP) met 2003
3 V.O.L.G. met 2206

4 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) met 1504
5 VVD met 946
6 GROENLINKS met 1404
7 Sociaal Groesbeek (SG) met 2124
8 VOOR BERG EN DAL (VBenD) met 1550
9 Democraten 66 (D66) met 944
10 Combinatie ’90 Ubbergen met 1532
11 Gemeente- Jeugd- en Sportbelangen met 1425
totaal 18222 stemmen

Totaal aantal zetels per politieke groepering
aanduiding politieke groepering en aantal zetels
CDA  3 zetels.  (lijst 1)
Groesbeekse Volkspartij (GVP) 3 zetels (lijst 2)
V.O.L.G.  3 zetels (lijst 3)
Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)  2 zetels (lijst 4)
GROENLINKS  2 zetels (lijst 6)
Sociaal Groesbeek (SG)  2 zetels (lijst 7)
VOOR BERG EN DAL (VBenD)  2 zetels (lijst 8)
Combinatie ’90 Ubbergen 2 zetels (lijst 10)
Gemeente- Jeugd- en Sportbelangen 2 zetels (lijst 11)
VVD 1 zetel. (lijst 5)
Democraten 66 (D66) 1 zetel. (lijst 9)

Besluit hertelling
Het centraal stembureau heeft vrijdagochtend 21 november besloten tot hertelling van de uitgebrachte stemmen omdat het verschil bij de toedeling van de laatste restzetel heel klein was, namelijk 1 stem ten voordele van GVP en ten nadele van Sociaal Groesbeek. In totaal zijn er 23 zetels te verdelen, waarvan 4 restzetels.
Formeel is hertellen alleen mogelijk als er fouten zijn geconstateerd die van invloed kunnen zijn op de uitslag. Die waren er naar het inzicht van het centraal stembureau niet. Toch heeft het stembureau besloten tot een hertelling omdat kleine verschillen door het handmatig tellen niet uit te sluiten zijn. Ook de beoordeling van het aantal ongeldige stemmen kan van invloed zijn op de definitieve besluitvorming.
Het centraal stembureau is van mening dat de discussie over de betrouwbaarheid van de uitslag op geen enkele wijze een eigen leven mag gaan leiden. Om die reden heeft het centraal stembureau besloten om op 25 november alle stembiljetten van alle 27 bureaus opnieuw te tellen. Hiermee wil het bureau voorkomen dat de discussie later op een andere wijze zal plaatsvinden.