13 september 2014

Opening Struinhuisje in Ooyse Schependom

Vanmiddag werd onder grote belangstelling het nieuwe “Struinhuisje” geopend in de Struintuin aan de rand van Nijmegen in het Ooijse Schependom. Met dit huis is de belangrijkste  mijlpaal in de ontwikkeling van Het struin-land behaald.  Nu rest vooral nog het gestaag groeien van bomen en struiken, aldus Matthijs de Gruijter van Struin. Bij zijn openingstoespraak zei hij verder: “Wij wilden en willen altijd enkel het allerbeste. Voor ons betekent dat een schuil gelegenheid,  met een eigen stuk beschutte speelnatuur, gelegen in de rijke omgeving van de Ooypolder en toch bereikbaar bij de stad.  Ja zelfs heel centraal tussen de verschillende plekken waar veel Struin kinderen wonen.  Deze plek moet dan ook niet zo zeer gezien worden als de plek van Struin-Ooypolder maar als de plek van alle Struinafdelingen voor de dagen dat Struin lang open is. Bij guurder weer kunnen kinderen zo lang buiten spelen als ze willen om vervolgens lekker even op te warmen bij de houtkachel en eenmaal voldoende opgewarmd weer lekker naar buiten.  Daar hebben we voor gestreden. Door ons groene doel stond de Gelderse natuur- en milieuwereld gelukkig aan onze zijde waardoor uit deze hoek geen bezwaren kwamen nee zij streden zelfs voor ons mee. En door het landelijke voorbeeld wat wij van begins af zijn, sprong zelfs minister Gerda Verburg ons terzijde met een duidelijke aansporing aan gemeente- en provinciebestuur om ons hier een plekje te gunnen. Zodoende wil ik haar vergeven dat zij in de vel bekritiseerde politieke glossy met de naam “De Gerda” enkele mooie foto’s van ons gebruikte.  En “de Strijd” is nog niet gestreden, want nieuwe wetgeving heeft dit gebouw al afgekeurd voor het voltooid was. Gelukkig heeft de Asscher met ons als voorbeeld gezegd, dat de nieuwe wetgeving wat was doorgeslagen en dat hij deze wil aanpassen. Nu nog wachten op goedkeuring van de Tweede kamer.” De officiële opening ging gepaard met het door een rookgordijn naar buiten rijden van een fietskar van Struin. zie de foto’s.DSC_7853 Struinhuisje (Large)

Matthijs de Gruijter  gaat verder :”Over het Huisje zelf wil ik nog kwijt dat het milieuvriendelijk ontworpen is door “Orga-Architect”. Zij hebben afgelopen jaar mede met het Struin-huisje de landelijke bouwprijs gewonnen. Orga-Bouw heeft vervolgens de bouw georganiseerd. Behalve biobased is het vooral ook efficiënt op maat ingericht met prachtig weg vouwbare meubels van meubelbouwer Fundi. Hierdoor kunnen we er kantoor houden, schuilen met 88 kinderen en kunnen de groepsfietsen hier ook binnen gestald worden. Dat laatste is omdat we nu nog  een grote klusgarage huren omdat een kleine onvindbaar bleek.  Tevens zijn wij financieel blij dat de Triodos bank het Struin-huisje met een extra lage rente voor duurzame projecten heeft mogelijk gemaakt. Zodoende hebben we,  ondanks alle extra’s,  nu minder huisvestingskosten.  Financieel zijn wij ook erg blij met het feit dat wij ons nog steeds jaarlijks op meer kinderen kunnen verheugen.  Hierbij wil ik naar voren roepen:  Wiliam Heemstra SDH zand en grind voor het gratis aanleggen van een half verhard pad;   Ton van Lieshout, Wim Meijer en Jan Maarten de  Gruijter voor de door hen verstrekte leningen.  Ook Triodos voor een  extra gunstige lening uit het Groenfonds. Gijs Frieling  voor het gratis nog te leveren schilderskunstwerk; De gemeente Nijmegen en met name  Mireille Souverijn en Nevin Tosun , beleidsambtenaren toezicht kinderopvang, Hannie Kunst,  Henk Beerten en Renske Helmer,  wethouders van PVDA,  D66 en SP, die  niet aanwezig konden zijn omdat wij te laat waren met de uitnodigingen. Alex de Meijer van de Gelderse Milieu Federatie en de  oudercommissie oa Carin Hereijgers,     Team struin , Govert van Arkel ,  meubelmaker Fundi, Daan Bruggink Orga architecten, Patrick Schreven van Orga Bouw” .  Zij allen werden bedankt met een bloemetje.