11 juli 2014

Bevrijders van Gelderland en Brabant geëerd met speciale wijn

De geallieerde soldaten die zeventig jaar geleden deelnamen aan de bevrijding van Nederland, worden geëerd met een speciale wijn. De eerste fles van de zogeheten Market Garden-wijn werd vrijdag 11 juli officieel overhandigd aan oorlogsveteraan Charles Reeves. Dit gebeurde in de wijnvelden van het Gelderse Groesbeek, een van de plekken waar parachutisten landden als onderdeel van de Operation Market Garden. De grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis begon op 17 september 1944 en had tot doel Nederland te bevrijden om vervolgens door te stoten naar Duitsland. De geallieerden slaagden ten dele in hun opzet. De operatie strandde bij Arnhem, waarna het nog maanden duurde voordat de rest van Nederland werd bevrijd. De inwoners van Groesbeek en het Rijk van Nijmegen kregen wél in september 1944 hun vrijheid terug, ook al werd het daarna een half jaar frontgebied. Op de landingsterreinen van destijds worden nu druiven verbouwd van hoge kwaliteit. De speciale Market Garden-wijn is dan ook gemaakt van lokale druiven bij Wijnhoeve de Colonjes. Dit is gebeurd op initiatief van Groesbeker Richard Eijkhout, die zijn idee over een dergelijk eerbetoon hiermee werkelijkheid ziet worden. Voorafgaand aan de overhandiging van de eerste fles heeft veteraan Reeves deze  zelf afgevuld in aanwezigheid van onder anderen de Groesbeekse burgemeester Harry Keereweer en Fokko Spoelstra van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. De fles is voorzien van een kleine brochure, waarin tekst en uitleg wordt gegeven over Operation Market Garden.  zie de foto’s. DSC_5600wijn  Market Garden (Large)