7 mei 2014

Vrede van Nijmegen Penning voor Neelie Kroes.

Eurocommissaris en vicepresident van de Europese Commissie Neelie Kroes heeft woensdagmiddag  de Vrede van Nijmegen Penning gekregen (Treaties of Nijmegen Medal 2014). Zij ontving in de St.-Stevenskerk de penning  uit handen van Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls voor haar bijdrage aan de ontwikkeling en de positie van Europa. Vooraf werd ze toegesproken door oud-minister  Bernard Bot ( de Laudatory speech).  Neelie Kroes ging in haar Vrede van Nijmegenlezing in op de huidige ontwikkelingen in Europa. De oorlogsdreiging aan Europa’s achterdeur in de Oekraïne geeft haar een onbehaaglijk gevoel, zo zei de Eurocommissaris. Mevrouw Neelie Kroes legde een verbinding tussen het verleden en heden. “Om de vrede te bewaren is veel moed nodig, eenheid en een leiderschap met een visie. Want de Europese oorlogen in de afgelopen eeuw zijn uitgemond in wereldoorlogen. Alleen door sterke samenwerking waren de geallieerden in staat om bijvoorbeeld het nazisme te bestrijden. Daarna was samenwerking nodig om de Europese Unie op te richten.” De onderscheiding wordt eens in de 2 jaar uitgereikt aan een persoon die zich inzet voor de rol en positie van Europa in de rest van de wereld en is een initiatief van de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, NXP en het ministerie van Buitenlandse Zaken.  De 1e ging naar Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie. De bekende Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco ontving de 2e. De penning wordt elke twee jaar uitgereikt. zie de foto’s.

DSC_7143Neelie Kroes (Large)